Matijević: I 600 RSD po kg, a za 2 meseca... VIDEO

Meso je poskupelo za čak 50 odsto, a kažu – ići će i više. But je sa 390 otišao je na 520 dinara.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 02.08.2016.

18:20

Matijević: I 600 RSD po kg, a za 2 meseca... VIDEO
Foto: Thinkstock

„I to još nije kraj, tržište će se zadovoljiti tek kada cena bude 600 dinara“, ističe Petar Matijević.

Slobodan Brkić, za sebe kaže da je manji proizvođač, trenutno ima 15, 20 tovljenika, a od početka godine prodali su 250 komada po ceni koja nije zadovoljovajuća – oko 120 dinara, čak i 115 dinara. Kaže da je ovih dana cena 140 dinara.

Za njega ova vest nije iznenadna, posledica je prekomernog uvoza i nemarnosti za srpskog stočara. Smanjena je proizvodnja, a sitni proizvođači odustaju.

„Ovo se već događa 10 godina, cena živih svinja je ispod ekonomske cene opravdanja već šest meseci. Ugasili su ljudi tovove, nije im se isplatilo, pa je cena skočila“, kaže Petar Matijević.

„Možda je i standard skočio pa se više troši meso prve kategorije, but, kremenadla i plećka. But je sa 390 otišao je na 520 i to još nije kraj, jer još na tržištu nema svinja“, objašnjava on.

Matijević kaže i da sada za domaće svinje traže 200 dinara po kilogramu, a to znači da će but koštati 560 dinara, ali, kako kaže, to nije dovoljno.

„Naše tržište će se zadovoljiti tek kada cena buta bude 600 dinara, kada se uveze jedno 5.000 – 6.000 svinja“, smatra on.

Prema njegovom mišljenju, pad cene se može očekivati tek za dva meseca.

Brkić kaže da je nerealno da je visok standard građana Srbije, proizvođačima sada ova cena odgovara, ali ona ipak ne može da nadomesti njihove prethodne gubitke.

„Neka i gospoda klaničari rade malo u minusu, da vide kako je“, kaže Brkić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

90 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: