Srbi se okreću gljivama, za kg 350 RSD VIDEO

Proizvodnja bukovače iz godinu u godinu je sve zastupljenija, a jedan od razloga je otkupna cena u sezoni koja dostiže i do 350 dinara za kilogram.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 06.05.2016.

12:23

Srbi se okreću gljivama, za kg 350 RSD VIDEO
Foto: Screenshot/Dobra zemlja

Jagodina ima veliki potencijal da postane kraj koji je poznat upravo po pečurkama.

Kod porodice Dalibora Vujića uzgaja se bukovača u objektu koji je nekada bio štala. Objekat su preuredili za profitabilniji posao, jer se stočarstvo više i ne isplati.

Dejan Cvetković, organizator proizvođača bukovače iz ovog kraja, objašnjava kako treba preurediti i opremiti objekat za uspešan uzgoj bukovače, kolika temperatura mora biti u objektu, a to je i najveći problem i izazov za uzgajivače.

Bukovača može da se uzgaja tokom cele godine, ukoliko je objekat energetski efikasan - da se lako greje i hladi. To ne mogu mnogi objekti, pa se preskaču najtopliji i najhladniji dani tokom godine, tada gljivari ne rade.

Od zasejavanja do berbe potrebno da prođe oko dva i po do tri meseca. Cene na veliko su oko 180 dinara, a na malo između 250 i 350 dinara, a proizvođači su ovom cenom zadovoljni.

Kada se obezbede dobri uslovi, prinos ne može da izostane, tvrdi Cvetković, a po supstratu - džakovi napunjeni slamom iz kojih gljive rastu, ubere se tri do pet kilograma.

Za prinos je veoma važno kako se supstrat puni, a o tome opširnije možete pogledati u video prilogu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Svet

Preuzeće kontrolu? Putin: Setite se 90-ih...

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je mogućnost nacionalizacije kompanija u interesu nacionalne odbrane, napominjući da je prelazak preduzeća u državnu svojinu opravdan samo ako radnje vlasnika štete bezbednosti zemlje.

15:15

27.4.2024.

1 d

Svet

Stvara se gigant nad gigantima?

Australijska rudarsko-metalska grupa BHP objavila je nameru da preuzme britansku rudarsku kompaniju "Anglo ameriken", koju je procenila na oko 36 milijardi evra.

11:00

27.4.2024.

1 d

Podeli: