Pčele padaju i nestaju, zbog čega? VIDEO

Blaga zima i temperature iznad proseka ne prijaju pčelama. Glavni problem je što nema sunca, bar ne dovoljno za rad pčela.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 11.03.2016.

13:09

Pčele padaju i nestaju, zbog čega? VIDEO
Foto: Screenshot/Dobra zemlja

“Pčele dolaze teške jer ne mogu da lete, nema dovoljno sunčevih zraka, padaju i odmaraju se. Bez energije sunca ne mogu da lete”, objašnjava pčelar Boban Ranković iz Dražnja.

Kako kaže Boban, dobro je kada padnu kod košnica, jer se veliki broj pčela izgubi i padne u prirodi, što pričinjava velike gubitke. Međutim, on je ipak optimističan.

U ovom periodu godine, pčele se pripremaju za bagremovu pašu, koja je izuzetno važna da bi godina bila uspešna. On ističe da je za dobru pašu potreban i dobar sistem.

Ranković objašnjava kakvo vreme pogoduje pčelinjacima i kako on priprema svoje pčele za bagremovu pašu.

Da ne bi došlo do borbe uzmeđu starih i novih pčela, prska ih prirodnim preparatom od žalfije, artemskog čaja i pelina.

I staro društvo i mlad roj daće dobre rezultate na bagremovoj paši i, kako kaže, ima čemu da se nada, jer će biti i rojeva i meda i voska.

Kada bagrem dobro prođe, dodaje Boban, cela godina je uspešna.

Opširnije u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

1 d

Podeli: