Sreda, 20.03.2013.

14:33

Plaćamo za Jugorosgas 20 miliona €

Srbija bi već krajem marta mogla da dobije jeftiniji gas. Naime 27. marta u zemlju stiže ruska delegacija sa Aleksejem Milerom, predsednikom UO Gasproma.

Izvor: NIN

Default images

Tada bi, kako za NIN najavljuje Dušan Bajatović, prvi čovek Srbijagasa, trebalo da bude potpisan ugovor o isporukama gasa u ovoj godini po ceni od 370-380 dolara za 1.000 kubnih metara, piše NIN u najnovijem broju.

Time bi se cena gasa snizila sa sadašnjih 420 dolara, koja važi od 1. januara. S obzirom na to da Srbija čak 90 odsto gasa uvozi iz Rusije, kao i da smo gas prethodnih godina plaćali skuplje od mnogih evropskih zemalja, ušteda bi mogla biti ogromna.

I pored toga, privreda i građani kao krajnji korisnici ne mogu očekivati pojeftinjenje gasa jer je cena za potrošače bazirana na 350 dolara za hiljadu kubika, a očekuje se srednja cena od 370 dolara.

"Smanjiće se gubici Srbijagasa, biće manji odliv deviza i izdvajanja države po osnovu dugoročnog ugovora za isporuke gasa, ali nema uslova da cena za stanovništvo ide dole, jer je ona još uvek za nekih 50 dolara niža od tržišne cene“, objašnjava Bajatović.

Uz pregovore o novoj ceni gasa, na pregovaračkom stolu naći će se otkup 25 odsto akcija Jugorosgasa, ćerke firme Gasproma, koja je posrednik u uvozu gasa u Srbiju. Bajatović tvrdi da je Gasprom pristao da proda 25 odsto akcija u Jugorosgasu i da je predlog ugovora već stigao u Srbijagas.

"Ponuda Gasproma je korektna i zbog toga ne vidim razlog da Vlada Srbije ne odobri ovaj posao. Naši pravnici sada razmatraju taj predlog i želja nam je da se to realizuje u narednih nekoliko meseci“, kaže Bajatović uz procenu da će paket akcija koštati do 20 miliona evra, a pare za kupovinu bi se obezbedile kreditom koji je Srbijagas dobio od EBRD.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: