Zaboravite na "20.000 po jutru"

Prvobitna nagađanja da će cena oranica u Vojvodini dostići 20.000 evra ispostavila su se kao netačna.

Izvor: B92

Petak, 15.02.2013.

15:42

Default images

Ima njiva za koje se traži i 20.000 evra po jutru, ali su one nadomak Novog Sada ili Subotice ili uz autoput Beograd – Novi Sad, a sve ostalo je sasvim druga priča.

To što stiže "Al Dahra" ne znači da će cena zemlje skočiti jer su domaći tajkuni kupili mnogo više oranica pa cene nisu otišle mnogo gore, piše novosadski Dnevnik.

S druge strane u agencijama za promet nekretnina tvrde da cena njiva koje se zaista nude na prodaju nije promenjena, mada ima sve više paora koji se raspituju da li cena zemlje raste.

Stručnjaci sumnjaju u informaciju da je cena poljoprivrednog zemljišta u Vojvodini skočila na 15.000, pa čak i 20.000 evra po hektaru.

„Sve su to samo okvirne cene jer vrednost hektara zavisi od kvaliteta zemlje i od toga gde se ona nalazi, da li je bliže selu, da li je smeštena pored puta i slično" – naveo je Mihajlo Jahura, Sekretar udruženja za poljoprivredu u Regionalnoj privrednoj komori Zrenjanin.

Primera radi, hektar zemlje u Engleskoj iznosi 7.600 funti, tako da je sumnjivo da je u Vojvodini vrednost duplo veća, piše novosadski dnevnik.

I nadomak atara Evropske unije, na tromeđi s Mađarskom i Rumunijom, na tržištu trenutno nema ponude oranica.

Ukoliko neko od vlasnika, najčešće naslednika koji se ne bave poljoprivredom, jutro ili dva ponude na prodaju, odmah se nađe kupac, a cena je 2.500 evra po jutru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: