Osnivanje firme moguće i za 100 RSD

Od 1. februara u Srbiji će moći da se osnuje preduzeće za svega sto dinara, a osnivački kapital za sva preduzeća mora biti iskazan u dinarima.

Izvor: B92

Petak, 27.01.2012.

10:18

Default images

Za osnivanje društva sa ograničenom odgovornošću neophodno je svega 100 dinara, a još jedna od zakonskih novina je i mogućnost da direktor preduzeća bude neko drugo preduzeće.

Iz ugla pravnika, ova mogućnost je idealna za državna preduzeća, koja bi ubuduće trebalo da biraju rukovodeći kadar putem javnog konkursa. "Zakon propisuje da samo domaća preduzeća mogu da rukovode drugim preduzećem" , objašnjava Miladin Maglov, registrator u Agenciji za privredne registre.

Korist za kompaniju koja za menadžment angažuje preduzeće je višestruka: dobija se veći stepen odgovornosti i više stručnih osoba za određeni posao, odluke se kvalitetnije donose, a bolji su i sistemi zaštite od poslovnog rizika.

Jedan čovek uvek je ograničen izbor na određenu funkciju kod složenih sistema i velikih kompanija.

Inače, društva sa ograničenom odgovornošću svoja akta sa novim zakonom treba da usaglase do 1. februara i tako usaglašena akta prijave registru najkasnije do 1. maja, a akcionarska društva do 15. jula. Toliki rok je ostavljen firmama za usklađivanje u Agenciji za privredne registre.

Prema novom zakonu, osnivački kapital za sva preduzeća mora biti iskazan u dinarima. Ovaj posao će za već registrovana preduzeća APR uraditi automatski, bez naknade, kao i usklađivanje poslovnih naziva prema odredbama novog zakona.

Naknade za registraciju koju će APR od 1. februara naplaćivati za dokumentaciju podnetu u papirima ostaće iste, ali se uvode nove naknade za usluge koje proističu iz novog zakona, kao što je objavljivanje registrovanih osnivačkih akata i statuta, kao i naknade za nove, elektronske usluge.

Tako, na primer, „papirni“ izvod iz registra trenutno košta 1.700 dinara, ali će elektronski izvod preduzeća dobijati za naknadu od 800 dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: