Poskupljenja udaraju na novčanik

Građani u Srbiji svakodnevno se susreću sa poskupljenjima raznih proizvoda, ponajviše hrane, a stručnjaci smatraju da za to nema razloga.

Izvor: B92

Sreda, 07.09.2011.

18:45

Default images

Oni upozoravaju da je svaki "skok" cena dodatni udar na ionako tanak novčanik srpskog potrošača.

Krajem avgusta i prvih dana septembra u trgovinama su između tri i 30 odsto poskupeli slatkiši, suhomesnati i neki mlečni proizvodi, konzerve, bezalkoholna i druga pića, kućna hemija. Poskupeli su i naftni derivati, a od 1. oktobra očekuje se i poskupljenje gasa za 15 odsto.

Trgovci poskupljenja pravdaju višim cenama sirovina, dok analitičari ističu da su cene sirovina na berzama stabilne ili čak padaju. Ministar poljoprivrede i trgovine Dušan Petrović je ranije rekao da cene osnovnih životnih namirnica u Srbiji prate kretanja na svetskim berzama, te da neće poskupeti "ništa više od onoga što bude moralo".

Sa druge strane, stručnjak u Privrednoj komori Srbije (PKS) Vojislav Stanković mišljenja je da nema razloga za poskupljenje hrane u Srbiji jer su cene sirovina stabilne ili čak padaju, a znatno je smanjena i potrošnja nekih proizvoda zbog niskog standarda stanovništva.

"Životni standard stanovništva izuzetno je nizak i svaki rast cena ima svoje granice koje se ogledaju u padu potrošnje koja je ionako niska", ocenio je Stanković.

Stanković je kazao da su cene suhomesnatih proizvoda "neprimereno porasle" dok je cena sirovog svinjskog mesa niža za oko 15 do 20 procenata.

Stručnjak PKS tvrdi da cene ulja i šećera treba da budu niže, zbog dobrih ovogodišnjih bilansa uljarica suncokreta i soje, kao i šećerne repe.
Prema njegovim rečima, ulje u trgovinama treba da pojeftini za 15 procenata dok maloprodajna, nesubvencionisana cena sećera ne bi smela da bude viša od 95 dinara po kilogramu.

Savez samostalnih sindikata Srbije pozvao je Vladu Srbije da hitno preispita sva povećanja cena u ovoj godini, ukazavši da je poskupljenjima, ne računajući penzionere i druge osetljive društvene grupe, ugrožena egzistencija gotovo 2,5 miliona građana.

Prema oceni sindikata, rast cena, uz sve veći broj nezaposlenih i onih koji ili ne primaju zaradu ili primaju minimalnu i nižu od nje, doprinosi daljem padu životnog standarda i osiromašenju stanovništva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: