Kod države svaki drugi preko veze

Više od polovine zaposlenih u državnim firmama reklo je da im je za dolazak do tog radnog mesta bila potrebna veza ili preporuka prijatelja.

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.08.2011.

00:09

Default images

Situacija je drastično drugačija kada se radi o stranim privatnim firmama, gde se najčešće zapošljavaju putem standardne procedure, pokazuju rezultati istraživanja Infostuda.

Drugi najčešći način dolaska do posla u državnoj instituciji jeste da poslodavac pronađe i kontaktira odgovarajućeg kandidata, što je bio slučaj za svakog petog anketiranog.

Samo se 15 odsto ispitanika u državnoj firmi zaposlilo preko konkurisanja na oglas koji je bio objavljen na sajtu specijalozovanom za zapošljavanje, a još manje njih - svaki deseti anketirani - putem NSZ-a, zaključak je istraživačkog tima Infostuda.

Do radnog mesta u privatnim firmama se dolazi na nešto drugačiji način. Naime polovina anketiranih koji rade u stranim privatnim kompanijama, konkurisali su na oglas objavljen na specijalizovanom sajtu za zapošljavanje i tako se zaposlili. Veza je za posao u stranoj kompaniji pomogla tek svakom četvrtom ispitaniku, a u 20 odsto slučajeva poslodavci su do kandidata došli sami - putem baza biografija.

Ipak privatne domaće firme se nalaze negde na sredini i u njima se najčešće zapošljava preko oglasa ili preko veze. Tako je 35 odsto ispitanih posao pronašlo preko oglasa, a malo više njih - 40 odsto - preko veze.

Istraživanje je pokazalo da su zaposleni koji rade u privatnim domaćim preduzećima najnezadovoljniji, kako se čak 40 odsto njih izjasnilo. Sa druge strane, u državnim odnosno stranim privatnim kompanijama zaposleni su jednako podeljeni na zadovoljne i nezadovoljne. Pa je tako svaki treći anketirani rekao da je zadovoljan u svojoj firmi, dok je 30% njih reklo suprotno.

Ogromna većina ispitanika kao ključni faktor zadovoljstva navodi platu i međuljudske odnose u firmi, a visoko na listi su se našli i odnos nadređenih, mogućnosti napredovanja i uslovi rada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

21 h

Podeli: