Praznici uvećali račune za struju

Žiteljima prestonice ovih dana stižu „debelo” uvećani računi za struju, jer je zbog neradnih januarskih dana Elektrodistribucija produžila obračunski period.

Izvor: B92

Petak, 28.01.2011.

00:08

Default images

Cifre na pojedinim decembarskim uplatnicama Elektrodistribucije Beograd, „skočile” su od oko 3.000 pa čak do 8.000 dinara.

U EDB-u ne kriju da su produžili obračunski period, ali ističu da im to i zakon dozvoljava. Oni navode da ih zakon obavezuje da potrošnju obračunavaju u roku od najmanje 30 dana, ali da to u skladu sa propisima mogu činiti i na 90 dana.

Kako kaže, portparol EDB-a Sandra Alagić, trude se da izađu u susret građanima i da obračunski period traje mesec dana. Kako nezvanično saznajemo, u nekim mestima u Srbiji on je već ustaljen na dva meseca. Sugrađani ne moraju da strahuju da će i u narednom periodu dobijati povećane račune zbog većeg broja dana za koje se meri potrošnja, već da je decembar – mesec izuzetak.

"Uprkos povećanom iznosu na uplatnici, struja nije poskupela. To što je decembarski račun u januaru obračunat na duži period je praksa ustaljena već godinama, upravo zbog novogodišnjih praznika. Naročito u prva četiri dana u godini naši čitači ne mogu da nađu građane na adresama stanovanja i provere stanje, pa uvek za toliko u proseku pomeramo rok čitanja", istakla je Alagićeva, dodajući da računi nisu stigli na adrese svih žitelja glavnog grada, već samo onih koji su u prvoj grupi za obračunavanje potrošnje.

Ona dodaje da se "očitavanje brojila obavlja se samo radnim danima, pa se u mesecima sa više praznovanja, kakav je januar, smanjuje broj dana u kojima se evidentira potrošnja, a istovremeno se produžava obračunski period".

"Svima kojima je u januaru stigao veći ceh za struju u februaru će biti manji jer će obuhvatiti manje dana", naglasila je Alagićeva i dodaje da je, konkretno, ovog januara obračunski period produžen do pet dana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: