"Struja kod nas besmisleno jeftina"

Struja u Srbiji bi, prema najavama nadležnih, trebalo da poskupi u martu, međutim, u ovom trenutku nije poznato koliki će biti procenti poskupljenja.

Izvor: B92

Četvrtak, 27.01.2011.

23:12

Default images

Da je cena električne energije u Srbiji najniža u okruženju dobro je poznato, a ono oko čega se i pred novu korekciju „lome koplja“ u stručnoj javnosti je da li većim procentom poskupljenja treba opteretiti privredu u odnosu na domaćinstva.

Eksperti za energetiku se slažu da zahvaljujući niskoj ceni električne energije (koja za privredu u Srbiji trenutno iznosi 5,8 evrocenti po kilovat-satu), trgovinski lanci i izvozno orijentisana industrija dobro zarađuju, ali različito reaguju na to da li bi pojedina preduzeća trebalo da plaćaju tržišnu cenu električne energije, znatno skuplju od one koju plaćaju individualni potrošači.

Milan Đorđević, predsednik Sindikata radnika Elektroprivrede Srbije mišljenja je da bi oni koji ostvaruju veliki profit zahvaljujući nerealno niskim cenama struje trebalo da je skuplje plaćaju.

„Ako neko profitira zato što ima najnižu cenu električne energije u regionu onda kilovat za takve kompanije treba da bude skuplji. Veliki potrošači imaju pravo da biraju od koga će da kupe struju, ali svi je uzimaju od EPS-a jer ima najniže cene. Stoga sam ja uputio pismo predsedniku Srbije Borisu Tadiću i premijeru Mirku Cvetkoviću sa zahtevom da cena za takve kompanije bude dva do tri puta veća nego što je to sada slučaj. Zašto bi neko zarađivao na socijalnoj ceni struje?", kaže on.

Đorđević dodaje da "cenu struje treba podići za sve kategorije potrošača i omogućiti EPS-u da naplati dugove. To bi bilo u interesu građana i države jer bi EPS postao najprofitabilnija kompanija na Balkanu. U ovom trenutku EPS je u gubitku od 25 milijardi dinara ali sa druge strane ima nenaplaćenih dugovanja u vrednosti od 75 milijardi dinara".

"Sa realnom cenom struje EPS bi mogao da razvije programe podrške socijalno najugroženijim potrošačima koji bi struju mogli da dobijaju po beneficiranim cenama. Takođe, ako bi EPS ostvarivao profit, firmama gubitašima bi moglo da bude obezbeđeno plaćanje računa na rate, bilo bi moguće otpisivanje kamata, a najugroženijim preduzećima i domaćinstvima čak i otpis dugovanja", ističe Đorđević.
Vojislav Vuletić, predsednik Udruženja za gas Srbije slaže se sa Đorđevićem da je cena struje u Srbiji nerealno niska i da bi je trebalo povećati ali nije mišljenja da cene za privredu treba da budu veće nego za domaćinstva.

„U svetu je uobičajeno da privreda plaća niže cene od domaćinstva zbog toga što je cena na višem naponu niža od cena na srednjem i niskom naponu. Druga je stvar što je cena struje niža u Srbiji nego u okruženju i zbog toga bi je trebalo povećati za sve kategorije. To važi i za druge energente kao što je recimo gas", kaže on.

Da privredu ne treba opteretiti većim cenama struje od domaćinstava mišljenja je i Dragan Nedeljković, urednik sajta Energoportal info.

"Normalno je da cene struje za privredu budu niže iz tehničkih razloga odnosno zbog naponske mreže sa koje se snabdeva. Sasvim je u redu da država na taj način štiti privredu i omogućava joj uslove za rad. Tako je u svetu pa ne vidim razlog zašto tako ne bi bilo i kod nas. Na stranu to što je cena struje u Srbiji besmisleno niska. To je sasvim drugi problem, ističe Nedeljković.

Branko Pavlović, ekonomski analitičar kaže da država može da poveća cenu električne energije za privredu s obzirom da je niska, ali da to treba raditi linearno a ne većim cenama opterećivati jedne firme na račun drugih.

"Ne bi bilo u redu naplaćivati veće cene za struju kompanijama koje ostvaruju profit. To bi bilo protiv tržišnih pravila i svesno bi se favorizovale jedne firme na račun drugih. Time država ne treba da se bavi. Cene struje treba povećati svima u privredi kako onima koji zarađuju tako i gubitašima. Ne treba zaboraviti da je dug RTB Bora 80 miliona evra što je velika cifra. Prema tome struju redovno treba da plaćaju svi a ne da ih država subvencioniše na teret EPS-a", zaključuje Pavlović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

87 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: