Subota, 07.08.2010.

11:14

Rast industrijske proizvodnje 4,6%

Industrijska proizvodnja u Srbiji je u prvih šest meseci ove godine zabeležila kumulativan rast od 4,6 odsto u odnosu na isti period lane.

Izvor: Tanjug

Default images

Industrijska proizvodnja je u junu većana za 2,5 odsto u odnosu na isti mesec prethodne godine, dok je u odnosu na prosek u 2009. godini bila veća za 3,8 odsto.

U junu je, u odnosu na isti mesec prošle godine, najveći rast, od 11,4 odsto, zabeležio sektor vađenje rude i kamena, dok je sektor preradjivačke industrije zabeležio rast od 6,8 odsto.

Pad produkcije zabeležio je jedino sektor proizvodnje i distribucije električne energije, gasa i vode, i to za 17,1 odsto, navedeno je u novom broju časopisa "Konjukturni trendovi", koji izdaje Privredna komora Srbije.

Najveći uticaj na rast industrijske proizvodnje u junu 2010, u odnosu na jun 2009. godine, imale su proizvodnja osnovnih metala, hemikalija i hemijskih proizvoda, vadjenje sirove nafte i gasa i proizvodnja nameštaja.

Najveći uticaj na rast industrijske proizvodnje u prvoj polovini godine, u odnosu na isti period 2009. godine, imale su proizvodnja osnovnih metala, hemikalija i hemijskih proizvoda, vađenje sirove nafte i gasa i proizvodnja motornih vozila i prikolica.

Zalihe industrijskih proizvoda u Srbiji u junu 2010. godine smanjene su, u odnosu na isti mesec prethodne godine, za 7,6 odsto. U sektoru prerađivačke industrije zalihe su smanjene za 7,3 odsto, a u ekstraktivnoj industriji za 16,7 procenata.

Najveći pad zaliha u junu ove, u odnosu na jun prethodne godine, zabeležen je kod ruda metala, kože, predmeta od kože i obuće, sirove nafte i gasa, briketiranog uglja, proizvoda od drveta (sem nameštaja), radio, TV i komunikacione opreme.

Rast zaliha u posmatranom periodu evidentiran je kod celuloze i papira, hemikalija i hemijskih proizvoda, osnovnih metala, motornih vozila i mašina i uređaja (osim električnih), navedeno je u PKS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: