Orbović: Prednost domaćim firmama

Predsednik Saveza samostalnog sindikata Srbije Ljubisav Orbović kaže da je najvažnije da se što pre realizuju zaključci sastanka Vlade, privrednika i sindikata.

Izvor: B92

Petak, 23.04.2010.

18:03

Default images

"Prvi put smo uspeli da se nađemo na jednom mestu, svi koji smo odgovorni, za situaciju u zemlji", rekao je Orbović i napomenuo da je Samostalni sindikat (SSSS) "za dijalog".

"Vlada mora obezbediti da naše firme dobijaju poslove na tenderima u Srbiji, da se poslovi ne daju stranim firmama, pogotovo ne u ovom periodu tranzicione krize", rekao je Orbović i napomenuo da je prioritet Sindikata, a "to mora biti i Vlade, da se zapošljavaju naši radnici".

On je istakao da Vlada mora ubrzati realizaciju podsticajnih mera za rast domaće privredne aktivnosti kroz subvencionisanje kamatnih stopa za kredite za obrtna sredstva, za investicione kredite, nabavku domaćih proizvoda i podrošačke kredite, kao preduslov oživljavanja privrede i većeg zapošljavanja radnika.

Uz podsećanje da je ove godine bilo 170 štrajkova, Orbović je istakao da će "sindikat biti uključen aktivno i konstruktivno u sve faze postupka donošenja zakona i drugih akata koji imaju uticaja na materijalno socijalni položaj zaposlenih i poslovanje privrednih subjekata".

Loša privatizacija, pad proizvodnje, gubitak radnih mesta, velika stopa nezaposlenosti i nizak životni standard, doveli su do masovnih protesta i brojnih štrajkova, koji su obeležili prošlu godinu a nastavljaju se i u ovoj, navodi se u proglasu SSSS povodom prvog maja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

19 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: