Rano za priče o izlasku iz krize

Preuranjeno je konstatovati da je Srbija izašla iz recesije i zaključak o tome bi mogao da se donese tek krajem leta, kaže ekonomista Mlađen Kovačević.

Izvor: Tanjug

Petak, 23.04.2010.

15:17

Default images

Kovačević je ocenio da je ekonomska kriza, pored niza negativnih efekata, imala i pozitivno delovanje na privredu Srbije, pre svega kroz drastični pad uvoznih cena energenata i reprodukcionih materijala.

Pored toga, deficit tekućeg računa platnog bilansa, kao i iznos spoljnog duga bi bili na znatno višem nivou da nije došlo do svetske ekonomske krize, pa bi oni dodatno ograničavajuće delovali na budući rast i razvoj, izjavio je Kovačević. On je kazao da ekonomski pokazatelji za privredu Srbije od početka godine, ipak, nisu previše optimistični. U prva dva meseca ove godine robni izvoz, izražen u evrima, povećan je za 12 odsto, ali je izvoz usluga smanjen za oko pet odsto", rekao je on i dodao da je primetan i rast broja nezaposlenih, koji je za prva tri meseca ove godine iznosio 48.100.

"Izvoz robe i usluga u prva dva meseca u odnosu na isti period prošle godine povećan je samo zahvaljujući činjenici da je u prva dva meseca prošle godine bio na ekstremnom niskom nivou", upozorio je Kovačević.

Prema njegovim rečima, iako je od početka godine primetan rast izvoza robe i usluga od nešto preko šest odsto, on je čak 36 odsto niži od mesečnog proseka za 2009. godinu ili za čak 28,5 odsto niži od mesečnog proseka u prva dva meseca 2008. godine.

Nesporno je da je od početka godine prisutan rast industrijske proizvodnje za oko tri odsto u odnosu na isti period lane, ali ne treba izgubiti iz vida i podatak da je on za 10 odsto niži od proseka za prošlu godinu.

U prva dva meseca ove godine pozitivan saldo tekućih transfera bio za 14 odsto manji, doznake iz inostranstva su smanjene za više od 24 odsto, uvoz opreme je manji za čak 32,7 odsto. Direktne strane investicije iznosile su samo 152 miliona evra i bile su 3,3 puta manje nego u istom periodu prethodne godine, napomenuo je Kovačević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: