Drobnjak: Nisu tražili moju ostavku

Direktor „Puteva Srbije” Zoran Drobnjak smatra da nema razloga da podnese ostavku, iako ga pojedini ministri smatraju odgovornim za kašnjenje na Koridoru 10.

Izvor: Politika

Petak, 23.04.2010.

10:35

Default images

Za projektovanje i eksproprijaciju, zbog kojih ne počinje gradnja, kaže da nema dovoljno para u državnoj kasi. I to je glavni razlog što još nisu okončani pripremni radovi, za čije sprovođenje je zaduženo ovo javno preduzeće.

Drobnjak kaže da niko nije tražio od njega da ode sa mesta direktora Puteva Srbije čak ni ministar za infrastrukturu MIlutin Mrkonjić, iako je pomenuti ministar više puta rekao da će Drobnjaka smeniti ukoliko sam ne ode.

"Nikada mi nije rekao da treba da podnesem ostavku ili da će da me smeni", navodi Drobnjak i dodaje da ministar "voli da ga proziva, ali da su u korektnim odnosima".

Direktor Puteva Srbije kaže i da opomene ministra Mrkonjića da ne radi dobro svoj posao shvata kao šalu, a ne kao ozbiljne primedbe.

"Radim profesionalno svoj posao i on to dobro zna. Više od 20 godina sam u putnoj privredi, profesionalac. Nisam član nijedne stranke, niti sam ikada bio", tvrdi Drobnjak i dodaje da ga ministri Ivica Dačić i Verica Kalanović nisu uzeli pod zaštitu jer dobro radi svoj posao.

"Ako mi Vlada Srbije, koja me je postavila, kaže da ne znam da radim svoj posao, podneću ostavku ili neka me smeni. Na njoj je da odluči, ali koliko znam zadovoljna je mojim radom", odlučan je Drobnjak.

Prema njegovim rečima radovi na Koridoru 10 kasne zbog sporosti Vlade a ne zbog Puteva Srbije.

"Što se tiče programa rada „Puteva Srbije” za 2009. godinu, Vlada Srbije ga je usvojila tek 14. maja, iako smo ga predali u februaru, a UO je dao saglasnost na plan javnih nabavki tek 8. juna. NIP je na kraju finansirao samo projektovanje od Horgoša do Novog Sada. Ministarstvo za infrastrukturu nije dalo ništa. „Putevi Srbije” su odvojili tri milijarde dinara, a od toga je urađeno projekata za 1,7 milijardi. Ostale pare nisu potrošene jer je plan usvojen sa zakašnjenjem. Još dva meseca smo izgubili zbog žalbe firme „Geoput” Komisiji za javne nabavke jer prema zakonu projektant koji radi idejni projekat ne može da radi glavni projekat", objašnjava Drobnjak.

Projekti za Koridor 10 ni 1, maja, ni 1. juna već 1. jula?

On kaže i da će svi projekti na Koridoru 10 biće gotovi do 1. jula.

Ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić ranije je rekao da će projekti za Koridor biti gotovi do 1. maja, a Drobnjak je sam rekao da će to ipak biti 1. jun. Ovo novo pomeranje roka objašnjava problemima u projektovanju.

"Problem je bilo projektovanje 2,5 kilometara dolinske varijante na delu Niš–Pirot. On će biti gotov do 1. jula, a ostali na toj deonici 15. juna", navodi Drobnjak.

Prema njegovim rečima za istočni krak Koridora su postojale dve varijante.

"Brdska ima šest tunela, a dolinska samo jedan i za 100 miliona evra je jeftinija. Trasa južnog kraka Levosoje – Donji Nerodovac je sa 16 kilometara svedena na osam i ušteđeno je 25 miliona evra. Stanovništvo se jeste bunilo. Verovatno su hteli da uzmu pare za eksproprijaciju, ali je ekonomičnije da put ide pored pruge, a ne preko brda", kaže Drobnjak.

On navodi i da je ove godine za projektovanje namenjeno četiri milijarde dinara što uključuje i Koridor 10 i autoput južni Jadran od Beograda prema Čačku.

„ Za eksproprijaciju Putevi Srbije” su ove godine izdvojili tri, prošle četiri milijarde dinara, a ostatak od pet milijardi je obećalo Ministarstvo finansija. Pri tom, prošle godine smo imali 21 milijardu dinara za održavanje puteva, a u ovoj samo 15. Zbog toga smo u velikom problemu", kaže Drobnjak.

Direktor Puteva Srbije slaže se i sa predlogom da se gradnja Koridora 10 posveti novom preduzeću Autoputevi Srbije, međutim kaže da razlog za to nije nesposobnost Puteva Srbije da vode poslove. " Znamo da vodimo taj posao, ali o tome će odlučiti Vlada Srbije", kaže Drobnjak.

Drobnjak: Nisam odgovoran za kašnjenje obnove Gazele

Prvi čovek Puteva Srbije kaže i da se ne oseća odgovornim za kašnjenje obnove Gazele.

"Zašto bih bio odgovoran. Celu 2008. godinu sam čekao ratifikaciju kredita. Čitavu 2009. godinu sam čekao da se reši problem oko Roma, koji su živeli ispod mosta. O sanaciji Gazele se priča 20 godina. U toku je usaglašavanje tehnologije, saobraćaja i procedure između grada i izvođača", objašnjava Drobnjak.

On dodaje da će dodatnih 25 miliona evra, pošto je zbog odlaganja most još više propao i cena radova je porasla biti nabaljeno od banaka, i da su u toku pregovori sa nekima.

Početak radova na Gazeli očekuje se kada se izvođač radova usaglasi sa gradom o režimu saobraćaja.

"Gledamo da počnu oko 20. juna, po završetku školske godine, i da što više uradimo do 25. avgusta. Videćemo da zatvorimo jednu stranu mosta. Pokazalo se kao dobro to što smo isključili teretni saobraćaj", kaže Drobnjak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: