Vlada propalima traži menadžere

Premijer Srbije Mirko Cvetković će sa saradnicima za desetak dana završiti pripreme modela profesionalizacije upravljanja podržavljenih firmi.

Izvor: Tanjug, Novosti

Petak, 23.04.2010.

08:56

Default images

Očekuje se da, narednih meseci, budu raspisani i prvi javni konkursi kojim će se pozvati domaće i strane firme zainteresovane da vode ove kompanije, kažu u kabinetu predsednika Vlade Srbije.

Ovo, prenose Novosti, ne isključuje angažovanje domaćih biznismena u upravljanju ovim firmama, ali samo na profesionalnoj osnovi, odnosno za nadoknadu. Osmišljeni model, naime, ne daje mogućnost da se vođenje podržavljenih firmi “plaća” kroz učešće u vlasništvu ovih kompanija.

Kako u Vladi kažu, ukoliko su privrednici zainteresovani da partnerski sa državom uđu u ulaganje u kompanije, već sada postoji način da to i urade.

Vlada Srbije je, početkom marta, odvojila 70 miliona evra za Program podsticanja proizvodnje i zapošljavanja u devastiranim područjima, što je 40 odsto opština čiji je stepen razvijenosti ispod 50 odsto republičkog proseka, podsećaju u Vladi.

Model profesionalizacije menadžmenta, kako sada stvari stoje, predvideće da za vođenje državnih firmi konkurišu isključivo preduzeća koja će voditi kompletan tim rukovodilaca.

Kako se očekuje, menadžeri koji danas imaju iskustva u vođenju određenog segmenta industrije i poznaju to tržište svakako bi mogli da budu zainteresovani da, ubuduće, i vode jednu sličnu kompaniju čiji je vlasnik država. Mada će se, kako se očekuje, na konkurs javljati i profesionalne kompanije koje se bave isključivo konsaltingom i menadžerisanjem.

Biznismeni nude svoje usluge

Zoran Drakulić, vlasnik “Ist pointa” ponovio je ideju koju su nedavno predstavnicima vlasti ponudili krupni kapitalisti. „Nudimo da propalim preduzećima pomognemo menadžerskim sposobnostima, a delom i finansijskim sredstvima, ali očekujemo da se rad i uložena sredstva naplate kroz budući profit te firme“, objašnjava Drakulić za B92.

Drakulić predlaže da država svakako raspiše konkurs, a da će se zainteresovani biznismeni na njega javiti i, ukoliko za to budu imali reference, ali i interesa i preuzeti jednu, dve firme.

Sa druge strane, biznismen Miodrag Kostić, koji smatra da pojedina javna i državna preduzeća ne rade najbolje, nudi da bude u nekom od upravnih odbora takvih kompanija. „Razlog je isključivo želja da pomognem i taj posao bih radio besplatno“, konstatuje Kostić.

Velik broj mogućih kandidata

Prema evidenciji Agencije za privatizaciju na spisku neprodatih preduzeća koja su imala tri ili više neuspele aukcije nalazi se 182 preduzeća. Takođe na evidenciji je i 246 firmi koje su prodate nakon više od tri aukcije, ali je u međuvremenu kod 80 preduzeća ugovor o kupoprodaji raskinut.

Te firme bi upravo mogle biti kandidati za restrukturiranje i oporavak, uz podršku privrednika ili zahvaljujući nekom drugom modelu podsticaja proizvodnje za koji se opredeli država.

Na osnovu evidencije Agencije za privatizaciju u grupi društvenih preduzeća koje niko nije hteo da kupi nakon tri i više aukcija našli su se, između ostalih i "21 oktobar" iz Kragujevca, EI Fabrika mašinskih delova iz Niša, "Kluz Kozara" iz Beograda, "Industrija metala Batočina", fabrika čarapa "Udarnik" iz Zrenjanina, "Delišes" iz Vladičinog Hana, "Dragan Marković" iz Obrenovca, a neuspešne tri aukcije imalo je i društveno preduzeće za medicinsku rehabilitaciju "Maturuška i Bogutovačka banja".

Među firmama kod kojih je raskinut ugovor, a kod kojih postoji privredni potencijal su i "Budimka" iz Požege, "Fabrika šećera Kovin", Fabrika papira "Božo Tomić" iz Čačka i mnogi drugi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: