Fabrika reznog alata izvozi u Iran

Čačanska Fabrika reznog alata (FRA) ugovorila je izvoz u Iran vredan oko milion dolara, a obnovljeni su kontakti sa nekadašnjim kupcima u drugim delovima sveta.

Izvor: Tanjug

Petak, 23.04.2010.

08:33

Default images

Ugovor sa industrijom automobila i traktora u Iranu biće realizovan zahvaljujući kreditu od 250 hiljada evra odobrenog od Fonda za razvoj i podsticanja izvoza, a ova sredstva biće upotrebljena za uvoz kvalitetnog čelika iz Austrije.

"Krajnji cilj nam je da zadržimo postojeća tržišta sa manjim obimom proizvodnje nego što smo nekada imali. Nastojimo da naši alati budu vrhunskog kvaliteta prema svetskim kriterjumima. Ohrabruju nas povratak starih kupaca iz inostranstva i oporavak domaće metalske industrije poput Ikarbusa, IMT-a, FAP-a i Zastave", kaže generalni direktor Milan Vidaković.

Ovo je samo deo opsežnog programa pripreme za kvalitetnu privatizaciju fabrike koja očekuje raspisivanje trećeg tendera. Od nekadašnjih 4.200 radnika, pre sprovođenja tri socijalna programa preostalo je oko 2.300 zaposlenih, da bi sada u fabrici kao akcionarskom društvu sa sedam zavisnih preduzeća, broj radnika bio sveden na 550.

"To je sa novom organizacijom dovoljno za normalizovanje proizvodnje. Sve smo podredili pripremama za uspešnu privatizaciju. Početkom aprila donošenjem rešenja Agencije za privatizaciju o restrukturiranju zaštićeni su poverioci i pružena još jedna šansa da ostvarimo ovu zamisao", kaže Vidaković.
U toku su i pregovori za poznatom firmom Miler iz Švajcarske koja proizvodi alatne mašine i zainteresovana je da otkupi državni deo kapitala u konzorcijumu sa još jednom inostranom kompanijom iz ove oblasti.

Inače, u fabrici skoro dve decenije nije bilo ozbiljnijih investicija, a poslovni partner iz Švajcarske predložio je da se postojeći broj masina od sadašnjih oko 1.100 gotovo prepolovi, uz istovremenu nabavku novih 150 do 200 takozvanih CNC mašina koje garantuju bolji kvalitet alata, jer smanjuju mogućnost ljudskih gresaka.

Udeo države u FRA sada iznosi 57,37 odsto a on bi, posle konverzije obaveza fabrike prema državi, porastao do 70 procenata, pa bi preduzeće stvorilo vrlo povoljne uslove za privatizaciju kada agencija otkupi potraživanja kod banaka. Ukupna imovina FRA procenjuje se na 15 do 17 miliona evra, a obaveze na tri do pet miliona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: