Prvu petoletku napušta 1100 radnika

Otpremnine na osnovu socijalnog programa koji je odobrilo Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja uzeće 1.100 radnika trsteničkog holdinga "Prva petoletka"

Izvor: B92

Petak, 23.04.2010.

08:26

Default images

Radnici mogu da se opredele da li im je povoljnije da uzmu otpremnine od 300 evra po godini staža ili deset prosečnih zarada u vrednosti od oko 470 hiljada dinara.

Predsednik sindikata Mića Vukadinović kazao je da je Ministarstvo već uplatilo sredstva za oko 70 odsto radnika koji su odlučili da napuste firmu i njima su isplaćene otpremnine, dok bi ostatak novca trebalo da bude uplaćen na račun preduzeća do kraja sledeće nedelje.

"Socijalnim programom obuhvaćeni su svi pogoni, uključujući i dislocirane fabrike u Aleksandrovcu, Brusu, Novom Pazaru i Beogradu, a svi radnici su se za odlazak odlučili dobrovoljno", naglasio je Vukadinović.

Iz Fabrike uređaja i delova (FUD) u Brusu odlazi svih 310 zaposlenih, a taj Petoletkin pogon ulazi u postupak stečaja.
Direktor FUD-a Ljubiše Jakšića je rekao da je vrednost socijalnog programa za zaposlene u toj fabrici oko 250 miliona dinara, ali će radnici, osim otpremnina, kroz stečajni postupak naplatiti i najmanje 12 od 20 zarada koje im firma duguje.

"Prema novom Zakonu o stečaju, radnici kao poverioci imaju prednost, ali samo do isplate jednogodišnje zarade. Isplata ostalih osam plata zavisiće od toga koliko će novca biti obezbeđeno prodajom imovine fabrike", objasnio je Jakšić, dodajući da FUD ima veća dugovanja prema poveriocima nego što je procenjena vrednost imovine firme.

FUD je jedina Petoletkina fabrika koja sada ide u stečaj. Slična sudbina skoro da je zadesila i pogon u Novom Pazaru, ali se u pojavio zainteresovani kupac, pa je uvodjenje stečaja obustavljeno.

Ostali delovi trsteničkog holdinga će se kroz socijalni program osloboditi viška zaposlenih i racionalizacijom poslovanja i upošljavanjem kapaciteta pokušati da se pripreme za potencijalnog strateškog partnera.

U "Prvoj petoletki", koja je do sada imala tri neuspešna tendera za prodaju većinskog kapitala, zajedno sa namenskom proizvodnjom i fabrikama u Brusu, Aleksandrovcu, Beogradu i Novom Pazaru, do sada je radilo 4.700 zaposlenih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: