Milijarde evra od proizvodnje hrane

Ukoliko bi se u ruralni razvoj Srbije uložila oko milijarda evra, vrednost proizvodnje hrane u Srbiji za tri godine mogla bi da dostigne sedam milijardi evra.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 22.04.2010.

18:36

Default images

Stručni saradnik u Privrednoj komori Srbije (PKS) Branislav Gulan kaže da je vrednost izvoza hrane, odnosno poljoprivredno prehrambenih proizvoda iz Srbije u 2009. godini bila 1,94 milijarde dolara, a uvoza 1,3 milijarde dolara.

Gulan dodaje da je ta privredna grana lane ostvarila suficit od 640 miliona dolara u razmeni sa svetom i napominje da se hrana proizvedena u Srbiji najviše plasira u zemlje bivše Jugoslavije i CEFTA regiona.

"Proizvodnja hrane bez genetski modifikovanih organizama je veoma značajna, jer se 10 odsto stanovništva Evropske unije ili blizu 50 miliona njih izjasnilo da hoće da troši takvu hranu", kazao je on i dodao da bi mi "hranu bez genetski modifikovanih organizama proizvodili za izvoz, ali i za ponudu na domaćoj trpezi".

Uz pomenuta ulaganja, izvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iz Srbije u tom periodu dostigao bi tri milijarde dolara, istakao je Gulan i dodao da bi do 2020. godine, uz više faze prerade i bolje korišćenje prehrambene industrije, taj izvoz iznosio sedam a deceniju kasnije i 10 milijardi dolara.

U Srbiji se godišnje na 4,1 miliona hektara obradivih poljoprivrednih površina u proseku proizvede oko 15 miliona tona agrarnih proizvoda u vrednosti od oko 5,5 milijardi dolara, ukazao je Gulan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: