Vlada prodaje Jat zbog građana

Vlada će osnovati novu aviokompaniju jer je za građene važno da letovi budu jefitni i bezbedni, kaže Državni sekretar za vazdušni saobraćaj Miodrag Miljković.

Izvor: B92

Četvrtak, 22.04.2010.

12:52

Default images

Govoreći o osnivanju nove avio-kompanije, Miljković je izrazio očekivanje da će kroz proces dokapitalizacije biti obezbedjen strateški partner i rekao da očekuje da će se nastaviti pregovori sa turskom avio-kompanijom "Turkiš erlajns".

Miljković je rekao da se još ne zna kako će sa potencijalnim strateškim partnerom biti podeljen kapital u novoformiranom preduzeću, ali da država verovatno neće imati većinski deo, što će biti odredjeno kada bude raspisan tender.

Prema njegovim rečima vlada će položiti obavezni depozit od 400.00 dolara koji po Zakonu o vazdušnom saobraćaju, svaka aviokompanija koja želi da se bavi redovnim saobraćajem, mora da ima na računu, i bojasnio da je rok za osnivanje nove kompanije 75 dana.

On je rekao da je vladin zaključak, usvojen 16. aprila na telefonskoj sednici vlade, donet pošto su Radna grupa za poslovnu kosolidaciju "Jat ervejza" i menadžment te kompanije konstatovali da ona nije u stanju da posluje profitabilno.

Prema njegovim rečima, Jat će nastaviti da funkcioniše i deo radnika će preći u novu kompaniju, a oni koji su profesionalno radili biće deo tog tima.

Kovačević: Jat treba da ode u stečaj

Namera države da osnuje novu aviokompaniju, koja bi trebalo da preuzme ulogu nacionalnog avioprevoznika, vrlo je rizičan poduhvat, ocenio je ekonomista Milan Kovačević ističući da bi za "Jat ervejz" bilo bolje da ode u stečaj, pa da se onda privatizuje.

"Možda je bolje da Jat ode u stečaj, pa u stečaju bez duga neko da kupi ono što je preostalo i na taj način da se započne uspešnije poslovanje te kompanije", kazao je Kovačević.

On je naglasio da se, kod osnivanja nove aviokompanije, postavlja pitanje njenog imena i šta je njena vrednost.

"Postoje dve alternative za "Jat ervejz" - da ode u stečaj ili da se plati vrlo visoka cena. Postavlja se pitanje da li poreski obveznici treba da plate preveliki teret. Ako se leti do Jadranskog mora, naplaćuje se karta koja je do tri putaskuplja nego do nekih evropskih destinacija. Karta je dovoljna da pokrije samo polovinu rashoda, a druga polovina su gubici koji se pokrivaju iz budžeta", rekao je Kovačević.

On je kazao da je država propustila u prethodnom periodu da privatizuje "Jat ervejz" i tako učini da bude u mnogo boljem stanju nego što je sada.

"Bilo je nerealno pokušavati prodaju 'Jat ervejza' sa preteranim brojem zaposlenih, sa jednim kamenom oko vrata - ugovorom sa 'Erbasom', gde je ugovorena kupovina aviona od pola milijarde dolara, koja se ne može izvršiti", kazao je Kovačević istakavši da je "Jat ervejz" sve vreme bio vrlo zadužen.

On je naveo da se trenutno ne zna ni kolika će biti cena osnivanja nove kompanije, kao i da se "postavlja pitanje kako će se prekršiti zakon kojim bi trebalo da se dodele besplatne akcije te kompanije, ako se naprave dva preduzeća".

Kovačević je dodao da ima dosta nepoznanica šta vlada namerava da uradi po tom pitanju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: