Đilas: Bez takse na rasvetu u 2010.

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas kaže da imajući u vidu tešku ekonomsku situaciju, u 2010. neće biti uvođenja bilo kakvih taksi, pa ni takse za javnu rasvetu

Izvor: B92, Blic

Četvrtak, 22.04.2010.

01:25

Default images

On je rekao da grad Beograd intenzivno radi na tome da republičko preduzeće „Javna rasveta” pređe u vlasništvo grada, jer će to obezbediti kontrolu poslovanja, kontinuiran razvoj i kvalitetniju javnu rasvetu u Beogradu.

„Kada se to realizuje grad će doneti konkretne mere za poboljšanje usluga koje ovo preduzeće pruža Beograđanima i sa njima će naši sugrađani blagovremeno biti upoznati. Dobro osvetljenje ulica je od izuzetnog značaja za bezbednost građana Beograda, posebno naših najmlađih sugrađana“, kaže Đilas.

On navodi da će grad nastaviti da unapređuje rad drugih komunalnih preduzeća, da povećava uštede i da sredstva koja obezbedi usmeri u ovu oblast tokom 2011. godine. Podsetimo, mediji su prethodno preneli da će uplatnica Infostana uskoro biti bogatija za još jednu stavku, jer će najkasnije za dva do tri meseca početi naplaćivanje takse za javnu rasvetu.

Miroslav Lutovac, direktor preduzeća „Javno osvetljenje“, kazao je za Blic da je Gradsko veće donelo odluku o uvođenju ove takse, a cilj je da se obezbede sredstva za proširenje mreže javnog osvetljenja. On je rekao da uvođenje nove takse neće uticati na ukupnu sumu na računu za Infostan.

"Građani traže da se u pojedinim ulicama uvede novo osvetljenje, a u gradskom budžetu nema dovoljno sredstava za nova ulaganja. Zbog investicionih poslova koji iziskuju velika sredstva, gradsko veće odobrilo je uvođenje nove takse, koju građani u početku neće ni osetiti, jer će taksa za čistoću biti umanjena za onoliku sumu koliko će biti preneto na rasvetu“, tvrdi Miroslav Lutovac.

Marko Stojanović, direktor Uprave za energetiku kaže da će „polovinom godine građani uz uplatnicu Infostana plaćati i taksu za javnu rasvetu. ’Javno osvetljenje’ trenutno je u nadležnosti Republike, ali bi trebalo da pređe u nadležnost Grada. Kad se to desi stvoriće se uslovi za uvođenje takse, namenjene za finansiranje novih svetlosnih instalacija na gradskim ulicama“.

„Sa uvođenjem takse, gradske vlasti imaju za cilj da pokažu da će se na kvalitetniji i sveobuhvatniji način baviti pitanjem rasvete u gradu, što je u interesu građana. Iz tog razloga ova taksa neće biti velika, već će se suma, koju oduzmemo od takse za plaćanje čistoće, prebaciti na javno osvetljenje, tako da se cena Infostana neće menjati“, objasnio je Stojanović.

On kaže da „ima većih i bogatijih gradova od Beograda, a imaju manje dekorativnog osvetljenja. Trudimo se da u skladu sa finansijskim mogućnostima osvetlimo grad, ali kod nas su kompletne instalacije još uvek po ručnom modelu, što je sporije i manje efikasno od novih tehnologija kao što su telemenadžment i led svetiljke“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

76 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: