Utorak, 12.01.2016.

10:11

Bouvijeva strana za koju sigurno niste znali

Želja da uvek radi nešto novo stvorila je od Dejvida Bouvija ne samo jednog od najdarovitijih muzičara u poslednjih pola veka, već i pronicljivog biznismena.

Izvor: B92

Bouvijeva strana za koju sigurno niste znali
Foto: Tanjug, AP

Zbog toga što nije bio iznad proseka samo po muzičkom talentu, Bouvi je osnovao Bowie.net, koji je kasnije postao davidbowie.com, lansirao je sopstvenu radio-stanicu, čak i svoju banku.

Godine 1997. je pionirski stvorio potpuno novi investicioni instrument kada je stvorio “Bowie bonds”, vrednosnu hartiju od tadašnjih i budućih prihoda kataloga koji sadrži više od 300 njegovih pesama sa 27 albuma.

Zbirka je vredela 55 miliona dolara i investitori bi dobili kamatu od 7,9 odsto kada bi njegovu muziku, na primer, kupile kompanije kako bi ih koristile u reklamne svrhe.

Bouvi ne samo da je bio više od rok zvezde, već je bio više i od biznismena od svih svojih savremenika i krčio je put za buduće generacije kako bi iskoristile prednosti internet doba.

Bouvi je shvatao kako biznis alate može da koristi u svoju korist.

U zapanjujućem intervjuu za BBC 2000. godine, kada je internet tek bio u povoju i kada niko nije razumeo kakav će njegov uticaj biti na popularnu kulturu i vezu između kreativnih umetnika, potrošača i biznisa, Bouvi je rekao:

“Rokenrol je sada šansa karijere, a internet nosi zastavu subverzivnog, buntovnog, haotičnog, nihilističkog… Monopolisti više nemaju monopol. Mislim da je potencijal onoga što će internet učiniti za društvo, i dobro i loše, nezamisliv. Mislim da smo na pragu nečeg uzbudljivog i zastrašujućeg. Sadržaj i stanje sadržaja će biti toliko različito od svega što predviđamo u ovom trenutku, gde će interakcija između korisnika i davaoca biti takva da će srušiti ideje o tome šta su mediji u svemu tome."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: