Dobrovoljni penzijski fondovi

Štednja u dobrovoljnim penzijskim fondovima jedan je od najčešćih vidova štednje za starost u svetu. Od 1. aprila ove godine zvanično je i našim građanima pružena ova mogućnost. Poreske i druge olakšice i podsticaji od izuzetne su važnosti za motivisanost građana i organizatora planova (poslodavci, udruženja poslodavaca, profesionalna udruženja i sindikati) za ovakav način obezbeđivanja sigurne budućnosti.

Fokus

Izvor: Mirjana Grboviæ, Penzijsko osiguranje DUNAV

Ponedeljak, 04.12.2006.

10:05

Default images

Interes poslodavca – najviši stepen korporativne društvene odgovornosti

Često se postavlja pitanje koji je interes poslodavaca da pored uplate u državni, uplaćuju doprinose i u privatni penzijski fond. Pre svega, radi se o najvišem stepenu korporativne društvene odgovornosti. Naime, na ovaj način, poslodavci sprovode moderan i efikasan socijalni program u svojim organizacijama, pokazujući brigu o najznačajnijem segmentu njihovog poslovanja – ljudskom kapitalu. Zaposleni su rasterećeni brige o, ne samo svojoj, već i finansijskoj budućnosti svoje porodice.

Zatim, obezbeđujući svojim zaposlenima dodatni izvor prihoda u starosti, poslodavci istovremeno postaju konkurentniji na tržištu rada za nove kadrove, a obezbeđuju motivisanost i lojalnost postojećih.

Troškovi

Ono što, međutim, najviše interesuje poslodavce, jeste koliko to njih košta. Uplate penzijskih doprinosa od strane organizatora plana do 3.000 dinara po članu plana oslobođene su poreza na dohodak građana, kao i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje.

Kada se radi o uplatama zaposlenih, uplate penzijskih doprinosa do 3.000 dinara koje se obustavljaju i plaćaju iz zarada zaposlenog - člana dobovoljnog penzijskog fonda, oslobođene su poreza na dohodak građana, kao i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje.

Na penzijski doprinos ne plaća se PDV.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

1 d

Podeli: