Posle Tesle, pogledajte električni auto za plići džep

Pored relativno male autonomije u vožnji, trenutno najveća mana električnih automobila je njihova visoka cena. Međutim, jedan kineski proizvođač, u saradnji sa američkim General Motorsom, ponudio je kupcima mali gradski auto na struju koji košta samo 4.500 evra.

Podeli

Za razliku od luksuznih električnih modela kompanije Tesla, čija se cena kreće od 35.000, pa do preko 100.000 dolara, Baojun E100 je znatno skromnije vozlo.

Nastao je u fabrici američko-kineske kompanije SAIC-GM-Wuling, a koncepcija ovog električnog modela inspirisan je Smartom ForTwo.

Automobil može da preveze dva putnika a za pogon koristi elektromotor od 40 ks i 110 Nm.

Uz pomoć ovog agregata, Baojun E110 razvija maksimalnih 100 km/h, a električna energija skladišti se u litijum-jonskim baterijama čiji kapacitet je za sada nepoznat.

Ipak, zna se da sa punim baterijama vozilo može da pređe do 155 km. Kada se potpuno isprazne, potrebno je 7,5 sati za njihovu dopunu.

Iako skromnih karakteristika i dimenzija, Baojun E110 opremljen je sistemom za elektronsku distribuciju sile kočenja (EBD), ABS-om, električnim servo uređajem na upravljaču, sistemom upozorenja na pojavu pešaka na putu, elektronskom parkirnom (ručnom) kočnicom, parking senzorima i ISOFIX sistemom za pričvršćivanje dečjeg sedišta.

Automobil se već u standardnoj verziji isporučuje sa multimedijalnim sistemom opremljenim sedmoničnim ekranom (koji se nalazi ispred vozača umesto klasične instrument table) i Wi-Fi konekcijom.

Model sa skupljim paketom ima i poseban “touch-pad” na centralnoj konzoli, kao i beskontaktno otključavanje vrata.

Baojun E110 se u Kini prodaje po ceni od 35.800 juana, što je približno 4.500 evra. Poređenja radi, najjeftiniji Smart ForTwo sa električnim pogonom u Nemačkoj košta skoro 22.000 evra.

.

.

.

.

Prati B92 na Viberu

Vesti

Otvoren novi Mazdin salon u Nišu / FOTO

Mazdin ovlašćeni partner, Auto M.G. Commerce, otvorio novi prodajno-servisni centar u Nišu koji se prostire na skoro 1.000 kvadratnih metara. U ponudi je kompletna gama Mazda vozila, flota test automobila, kao i kupovina staro za novo.

Vesti sreda 18.10. 10:16 Komentara: 3

Kako izgleda bazični VW Polo / FOTO

Na promotivnim fotografijama novih modela uglavnom se mogu videti bogato opremljene verzije automobila, ali Volkswagen je smelo odlučio da, barem za nemačko tržište, prikaže kako izgleda novi Polo u osnovnoj, ogoljenoj varijanti.

Vesti utorak 17.10. 10:32 Komentara: 66
strana 1 od 1278 idi na stranu