Mirai: Prva Toyota sa pogonom na vodonik

Posle brojnih konceptnih vozila i prototipova, Toyota je najzad predstavila produkcijsku verziju limuzine koja za pogon koristi vodonične gorivne ćelije. Model Mirai u prodajne salone u Japanu stiže u aprilu, dok će kupci u Evropi i SAD na ovaj automobil morati da sačekaju do leta 2015.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 17.11.2014.

11:48

Default images

Japanski proizvođač očigledno veruje da je budućnost auto-industrije u vozilima na vodonik, pa je u skladu sa tim svoj prvi model sa vodoničnim gorivnim ćelijama nazvao - Mirai ("budućnost" na japanskom).

Mirai stilski ne odstupa mnogo od prototipa Toyota FCV koji je predstavljen u junu 2014. U pitanju je kompaktni sedan, koji se od klasičnih limuzina japanske kompanije razlikuje po neobičnom dizajnu.
Stiče se utisak da je Toyota namerno oblikovala Mirai na ovaj način, da bi se vozilo jasno izdvajalo od ostalih modela na putevima i kako bi se skrenula pažnja da je reč o automobilu na vodonik.

Nešto slično Japanci su uradili i sa modelom Prius, kada se taj automobil pojavio na tržištu, u cilju promovisanja novog koncepta hibridnog pogonskog sistema.

Toyota svakako ne očekuje da će se kupci prvog modela na vodonik opredeljivati za nabavku ovog vozila prema njegovim estetskim vrednostima, već uglavnom iz potrebe da se razlikuju od drugih.
Mirai sigurno neće biti česta slika na ulicama, čak ni u razvijenim zemljama, jer će njegova cena iznositi oko 50.000 evra.

Ipak, ako se zna da je u pitanju model sa nultom emisijom štetnih gasova (produkt sagorevanja vodonika je vodena para), ova cena će na mnogim tržištima, poput Kalifornije ili zemalja zapadne Evrope biti znatno umanjena zahvaljujući državnim subvencijama.
Toyota računa da će u prilog modelu Mirai ići činjenica da će sa jednim punjenjem rezervoara ovaj automobil moći da pređe oko 480 km, što je sasvim solidna autonomija kretanja za jedno vozilo sa nultom emisijom.

Prednost je i to što za razliku od električnih automobila, dopuna goriva kod ovog modela traje manje od pet minuta.
Sa druge strane, hendikep će, bar u početku, biti nedovoljna rasprostranjenost stanica za punjenje.

Toyota, poput drugih proizvođača automobila sa pogonom na vodonik, računa na saradnju sa vladama država i privatnim kompanijama oko izgradnje infrastrukture stanica za punjenje.

Za sada je najavljeno da će u pet saveznih država na severoistoku SAD biti instalirano 12 stanica.

Pročitajte o Hondinom konceptu novog modela na vodonik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: