Peugeot odgovara na izazov francuske vlade

U vreme kada društvenim mrežama i internetom kruže razne vrste "izazova", Peugeot pokušava da ostvari cilj koji je vlada francuske postavila auto-kompanijama: da do 2020. proizvedu serijski automobil sa prosečnom potrošnjom od 2l/100 km.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 08.09.2014.

18:45

Default images

Ka krajnjem cilju Peugeot se kreće korak po korak, a najnoviju fazu u realizaciji projekta ultra štedljivog automobila predstaviće na auto-salonu u Parizu, početkom oktobra.

Publika će u glavnom gradu francuske moći da vidi "208 HYbrid Air 2L" koncept koji je baziran na modelu Peugeot 208 sa 3 vrata. Ovaj automobil, koji predstavlja dalju razradu "208 HYbrid FE" koncepta iz 2013, pored benzinskog motora za pogon koristi i komprimovani vazduh.

Kao osnova poslužio je standardni Peugeot 208 sa trocilindričnim 1.2 litarskim Puretech 82 benzincem, koji je povezan za petobrzinskim manuelnim menjačem.

Njemu je pridodat rezervoar sa komprimovanim vazduhom, zatim još jedan rezervoar niskog pritiska (koji služi kao komora za ekspanziju vazduha) i hidraulični sistem, koji se sastoji od motora i pumpe.

Specijalno razvijeni prenosni sistem koji treba da obezbedi izbalansiran odnos između dva izvora snage u automobilu, benzinskog motora i komprimovanog vazduha i automatsko prebacivanje sa jednog na drugi tip pogona.

Peugeot objašnjava da se ovaj automobil može kretati na tri načina. Ako je izabran "Air" mod, vozilo je pogonjeno isključivo komprimovanim vazduhom, što je idealno za vožnju u urbanim sredinama jer nema zagađenja vazduha.

"Petrol" mod omogućava automobilu vožnju na benzin, dok "Combined" mod koristi istovremeno oba izvora snage za pokretanje koncepta.
Dopuna rezervoara sa vazduhom vrši na dva načina - kada vozilo usporava ili koči, i radom benzinskog motora. Obe motode omogućavaju da se rezervoar napuni komprimovani vazduhom za svega 10 sekundi.

Osim upotrebe komprimovanog vazduh, Peugeot pokušava da smanji potrošnju goriva i na druge načine. Korišćenjem lakih materijala, pre svega aluminijuma i kompozitnih materijala, u konstrukciji, uspeo je da smanji masu standardnog modela 208 sa 3 vrata za 100 kg.

Za potrebe ovog koncepta razvijene su i gume sa niskim otporom kotrljanja, a unapređena su i aerodinamička svojstva automobila.

Peugeot još nije stigao do zacrtanog cilja za 2020, ali kako kažu u toj kompaniji, do sada su uz pomoć navedenih tehnologija uspeli da prepolove prosečnu potrošnju standardnog 208 sa 1.2 motorom, koji prema fabričkim podacima troši 4,5 l/100 km i emituje 104 g CO2/km.

Prvi serijski model koji će biti opremljen hibridnim pogonskim sistemom sa komprimovanim gasom biće druga generacija krosovera Peugeot 2008.

Pored kompanije Peugeot, koncept ultra štedljivog vozila na sajmu u Parizu prikazaće i drugi francuski proizvođač automobila, Renault.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: