Daimler kupuje udeo u Aston Martinu

Proizvođač automobila marke Mercedes, kompanija Daimler, kupiće pet odsto udela u britanskom proizvođaču luksuznih sportskih automobila, čime je kompletiran sporazum koji su dve te kompanije postigle u julu.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 19.12.2013.

11:33

Default images

Prema tom sporazumu, Aston Martin će raditi sa Mercedesom na razvoju nove generacije V8 motora. Saradnja će pomoći Aston Martinu, relativno malom proizvođaču luksuznih automobila koji nije pripojen nekoj većoj grupaciji, da smanji troškove razvoja novih vozila.

Britanska kompanija ima poteškoće u finansiranju razvoja novih automobila, dok njegovi rivali Bentley, u vlasništvu Volkswagena, i Rolls-Royce, u vlasništvu BMW-a, mogu da "povuku" sredstva od svojih matičnih firmi.

Daimler je u julu saopštio da će Mercedesovo AMG odeljenje izrađivati motore, a Mercedes električne komponente za vozila marke Aston Martin.

Britanska kompanija nailazi na poteškoće još od ekonomske krize iz 2008. godine, a 2012. je zabeležila pad profita od devet odsto. Aston Martin je u 2012. prodao 3.800 automobila, 10 odsto manje u odnosu na 2011. godinu.

Izvor: B92, Tanjug

Pročitajte o najnovijem modelu kompanije: Aston Martinu Vanquish Volante.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika ima poruku za Rusiju i Kinu

Zvaničnik Stejt departmenta u Birou za kontrolu naoružanja Pol Din pozvao je danas Kinu i Rusiju da objave deklaraciju po uzoru na SAD u kojoj se obavezuju da će o korišćenju nuklearnog naoružanja uvek odlučivati ljudi, a ne veštačka inteligencija (AI).

8:01

2.5.2024.

1 d

Podeli: