Automobili

Četvrtak, 05.09.2013.

12:28

Citroen Cactus - hibrid bez baterija

Citroen je oduvek važio za inovativnu automobilsku marku. Na frankurtskom salonu francuski proizvođač izložiće novi koncept crossover vozila koji nastavlja ovu tradiciju.

Izvor: B92

Default images

Cactus Concept predstavlja dalju razradu vozila sličnog naziva, C-Cactus, koje je Citroen izložio 2007, takođe u Frankfurtu. Automobil, koji ujedno najavljuje buduće Citroenove modele iz nove C-linije, prema rečima ljudi iz kompanije spaja u sebi "estetiku i praktičnost".
Citroen Cactus dugačak je 4,21 m, širok 1,75 m, a visok 1,53 m. Kompaktne dimenzije spoljašnjosti omogućavaju funkcionalnost u vožnji u gradskim sredinama, dok prostrana unutrašnjost garantuje komfor za četvoro odraslih putnika.

Razmak od zemlje koji iznosi 21 cm, obezbeđuje konceptu dobre manevarske sposobnosti u vožnji van asfaltiranih puteva.
Citroen je ovo vozilo opremio nekom vrstom spoljašnjih vazdušnih jastučića, koji treba da spreče manja oštećenja karoserije, poput ogrebotina ili sitnih udaraca do kojih može da dođe u vožnji u gradu.

Najizloženiji delovi vrata, ugaoni elementi blatobrana i centralni segment vrata prtljažnika obloženi su ovim specijalnim, gipkim materijalom koji apsorbuje slabije udarce.
Unutrašnjost je mešavina retro i modernog stila. Upotrebljeni su kvalitetni kožni materijali "toplih" boja, kojima su obloženi dvostruko zasečeni volan, komandna tabla, delovi sedišta i vrata.

Na mestu klasične instrument table, nalazi se ekran dijagonale 7 inča, a većina ostalih komandi i dugmića uklonjena je, pa se funkcije automobila kontrolišu pomoću osmoinčnog ekrana osetljivog na dodir, koji se nalazi na vrhu centralne konzole.
Umesto klasične ručice, automatskim menjačem upravlja se pomoću dugmadi, a kao posveta svom osnivaču, na naslonima sedišta nalazi se lik André-Gustave Citroëna i ispisana 1919. godina, kada je osnivana kompanije.
Najinteresantniji detalj na ovom konceptu ipak je njegov pogonski sistem. Reč je o takozvanom Hybrid Air sistemu kojeg je PSA grupacija (Peugeot-Citroen) najavila početkom 2013. i koji pored benzinskog motora za pokretanje vozila koristi i komprimovani vazduh.

Izbacivanje elektromotora iz jednačine, dovelo je do toga da hibridi kao što je ovaj nemaju potrebu za ugradnjom teških i skupih baterija, koje pored toga zauzimaju i dosta korisnog prostora.
Automobil opremljen Hybrid Air sistemom može da se kreće na tri načina: koristeći pogon na benzin, zatim samo pomoću komprimovanog vazduha i u kombinovanom modu, koristeći oba pogona.

Citroen ovog puta nije ulazio u tehničke detalje, ali je otkrio da koncept u kombinovanom režimu prosečno potroši manje od 3 l/100 km. U gradskim sredinama, potrošnja je za 45 odsto niža nego kod vozila sa konvencionalnim motorima.
S obzirom da je Citroen ranije najavio da planira ugradnju ovakvih motora u serijske automobile od 2016, budući produkcijski model baziran na konceptu Cactus mogao bi da bude prvi automobil takve vrste.

Više fotografija ovog Citroena možete pogledati u Galeriji.

Pročitajte više o hibridima na komprimovani vazduh koje razvija Peugeot-Citroen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Podeli: