Volvo Concept Coupe izgleda sjajno

U doba kada je dizajn automobila sve više uslovljen ekonomskim razlozima, povremeno se pojavi vozilo koje izmami uzdahe i učini da srce zakuca brže. Novi koncept kompanije Volvo koji je predstavljen uoči frankfurtskog sajma jedan je od takvih automobila.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 29.08.2013.

10:24

Default images

Ako je na osnovu prvih fotografija detalja automobila Volvo nagovestio da bi Concept Coupe mogao biti nešto posebno, sada su ta obećanja definitivno ispunjena.



Ovo je prvi Volvo koji potpisuje novi šef dizajna, Thomas Ingenlath, i po svemu sudeći kompanija je učinila pravu stvar kada ge je angažovala. To je ujedno i prvi od tri najavljena kocepta koja bi trebalo da pokažu mogućnosti nove Scalable Product Architecture (SPA) platforme ovog proizvođača.
Stariji i pasionirani ljubitelji Volvo automobila možda će u elegantnim i dinamičnim linijama novog koncepta prepoznati uticaj kupea P1800 koji se proizvodio šezedesetih godina dvadesetog veka.

Kako objašnjava njegov dizajner, inspiracija dolazi i odatle, ali je Ingenlath uspeo da izbegne da potpuno upadne u retro kliše.
Volvo P1800
"Posao dizajnera u auto-industriji zahteva da se u nove modele uključi nasleđe kompanije. Volvo P1800 svakako je jedna od ikona, ali kada smo se ugledali na ovaj model nismo želeli da se vraćamo u prošlost, već da gledamo u budućnost", kaže Thomas Ingenlath.

Osim u dizajnu spoljašnjosti, okretanje budućnosti vidljivo je i u enterijeru ovog kupea. Međutim, uprkos futurističkom izgledu, nije teško zamisliti da bi ovakvo stilsko rešenje unutrašnjosti moglo da se primeni i na eventualni produkcijski model.
Upotreba luksuznih materijala poput kože i drveta, koji su veoma lepo uklopljeni u osnovni dizajnerski koncept, takođe nije izostala.

Nije iznenađenje da centralno mesto zauzima veliki ekran osetljiv na dodir, poput onog modelu Tesla S. S obzirom da se većini funkcija pristupa upravo preko ovog displeja, smanjena je potreba za mnogobrojnim dugmićima.
Pogon automobilu obezbeđuje Plug-In Hybrid sistem koji se sastoji od 2.0 litarskog Drive-E turbo-benzinca sa kompresorom i električnog motora. Benzinska jedinica pokreće prednje, a električna zadnje točkove koncepta.

Maksimalna kombinovana snaga dva motora dostiže oko 400 ks, a obrtni moment premašuje 600 Nm.
Volvo za sada nije želeo da potvrdi planove o pretvaranje koncepta u serijski model. To je i razumljivo, jer Concept Coupe tek očekuje premijera na salonu u Frankfurtu, a zatim i turneja na sličnim manifestacijama širom sveta.

Nakon toga, kada se saberu utisci, kompanija će verovatno doneti konačnu odluku. Ipak, bila bi šteta da jedan ovakav automobil u budućnosti ne vidimo na putevima, jer bi ulepšao pejzaž.
Izvesno je, međutim, da je švedski proizvođač odlučio da unese osveženje kada je reč o dizajnu njegovih automobila. U toj kompaniji kažu da će stilski elementi koje možemo da vidimo na ovom konceptu biti primenjeni na novim modelima, među kojima je i novi XC90.

Ako vam se dopao Volvo Concept Coupe, više fotografija možete pogledati u našoj Galeriji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: