Volkswagen Golf R za 2014.

Volkswagen je predstavio novi najsnažniji Golf. Pokazalo se da su glasine bile tačne - R verzija raspolaže sa obećanih 300 ks.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 20.08.2013.

16:33

Default images

Ni izgled automobila ne predstavlja iznenađenje s obzirom da je već viđen na R-Line paketu koji je prikazan na auto-salonu u Ženevi u martu 2013.

Novi Golf R prepoznaje se po spuštenom oslanjanju, drugačijem prednjem braniku, aerodinamičnim elementima na sajtnama, dok se zadnji deo automobila izdvaja po dva para ovalnih izduvnih cevi i difuzoru koji je smešten između njih.

Stilske karakteristike zaokružene su mat metalik kućištima spoljnih retrovizora i upečatljivim Cadiz alu felnama od 18 inča, odnosno opcionim "devetnaesticama". Kao definitivna potvrda o kakvom modelu Golfa je reč, na maski hladnjaka i vratima prljažnika diskretno je umetnuto slovo "R".
Volkswagen nije objavio fotografije enterijra, ali u toj kompaniji kažu da će unutrašnjost biti značajno izmenjena u poređenju sa standarnim Golfom 7.

Pored prednjih sportskih sedišta, posebno dizajnirane instrument table, radio i navigacionog uređaja, kao opcija se nudi i paket od Nappa kože.

Iako je estetika takođe bitna, tehničke specifikacije i performanse su ono po čemu se Golf R najviše izdvaja od standardnog modela.
O motoru koji pogoni ovaj automobil već smo dosta pisali. Podsećamo da 2.0 litarski turbo-punjeni četvorocilindraš proizvodi 300 ks (30 više u odnosu na prethodni Golf R) i maksimalni obrtni moment od 380 Nm, koji je dostupan u rasponu između 1.800 i 5.500 o/min.

Snaga se prenosi na sva 4 točka uz pomoć Haldex kvačila pete generacije i mauelnog šestostepenog menjača. Kao opcija dostupan je i automatski šestobrzinski DSG menjač.

Elektronsko zaključavanje diferencijala (EDS) integrisano je u sistem elektronske stabilnosti (ESC). Sportski podešeno oslanjanje smanjilo je odstojanje automobila od zemlje za 20 mm, u poređenju sa standardnim Golfom 7, odnosno za 5 mm u odnosu na Golf 7 GTI.
Golf R sa standardnim mauelnim menjačem iz stanja mirovanja do 100 km/h stiže za 5,1 s, dok mu je za dostizanje iste brzine u verziji sa DSG menjačem dovoljno 4,9 sekundi. Maksimalna brzina ograničena je na 250 km/h.

Nakon premijere na frankfurtskom salonu automobila, Volkswagen Golf R stiže u prodajne salone u jesen 2013, a cena u Nemačkoj kretaće se od 38.325 evra.

Pročitajte o modelu Volkswagen Golf 7 GTI.

Pročitajte o modelu Volkswagen Golf 6 R Cabriolet.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: