Naučnici "provalili" kodove za startovanje motora

Britanski sud zabranio je informatičkom stručnjaku objavljivanje naučnog rada koji bi otkrio tajne kodove za startovanje motora luksuznih automobila marki Porshe, Audi, Bentley i Lamborghini, smatrajući da bi to moglo dovesti do krađe miliona vozila.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 29.07.2013.

10:14

Default images

Flavio Garsija, sa Univerziteta u Birmingemu "razbio" je sigurnosni kod tako što je otkrio jedinstveni algoritam koji automobilu omogućava da prepozna identitet ključa za paljenje motora.

Zabranom u Velikoj Britaniji završeno je tek jedno poluvreme u slučaju koji je protiv Garsije i još dvojice holandskih stručnjaka za dešifrovanje pokrenuo Vokswagen, vlasnik pomenutih automobilskih marki.

Sud je odlučio da bi objava "mogla omogućiti sofisticiranim kriminalnim bandama da razbiju sigurnosne kodove i ukradu automobile". Vozila su inače zaštićena programom Megamos Crypto, algoritmom koji dešifruje kod između ključa i motora.

Naučnici su rad hteli da objave u avgustu na simpozijumu o sigurnosti u Vašingtonu, ali im je sud to privremeno zabranio. Volkswagen je od autora zatražio da objave prerađenu verziju studije bez otkrivanja kodova, ali su oni to odbili.

Garsija i njegove kolege, Baris Ege i Roel Verdut, kažu da su oni odgovorni naučnici koji rade odgovoran naučni posao i da im je cilj poboljšanje sigurnosti, a ne pomoć kriminalcima da kradu luksuzne automobile. Oni tvrde da vlasnici automobila imaju pravo da znaju koje su slabosti sigurnosnih protokola na koje se oslanjaju, i da "automobilska industrija i kriminalci to znaju, a javnost ne".

Izvor: B92, Tanjug

Porsche proizveo pola miliona Cayenna.

Bentley SUV donosi Britaniji 1.000 novih radnih mesta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

8 h

Podeli: