Kako Aston Martin obeležava vek postojanja?

Kada proizvođač automobila sa takvom tradicijom kakvu ima Aston Martin proslavlja sto godina od osnivanja, očekujemo posebne jubilarne serije aktuelnih modela, ali i poneko iznenađenje u vidu specijalnog koncepta ili modela ograničene serije.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 20.05.2013.

10:05

Default images

Britanski proizvođač obradovao je fanove ove automobilske marke, a posebno one koji poznaju i cene istoriju Aston Martina, premijerom koncepta CC100 Speedster.

Reč je o automobilu čije samo ime asocira na jubilej kompanije, a koji ujedno predstavlja posvetu trkačkom Aston Martinu DBR1 koji je 1959. godine trijumfovao na trci 24 sata Le Mana.
Savremeni CC100 Speedster zbog toga je preuzeo karakteristični retro dizajn klasičnog sportskog dvoseda iz tog perioda.

Pogledajte kratku filmsku priču o nastanku koncepta Aston Martin CC100 Speedster:



Sagrađen na platformi modela V12 Vantage, CC100 na neki način odaje počast najmanjem Aston Martinovom modelu sa V12 motorom, koji će uskoro biti povučen iz proizvodnje.

Osim toga, britanski proizvođač saopštio je da ovim konceptom želi da nagovesti mogući dizajnerski smer svojih automobila u budućnosti.
CC100 dugačak je gotovo 4,5 m, dok njegova širina sa spoljnim retorvizorima prelazi 2 m. Karoserija i unutrašnjost kokpita izrađeni su od ugljeničnih vlakana, tako da je automobil težak nešto malo manje od 1.200 kg.

Jubilarni Aston Martin pogonjen je poslednjom generacijom AM11 atmosferskog 6.0 litarskog V12 motora. Motor je uparen sa šestobrzinskim automatizovanim sekvencijalnim menjačem, čije se komande za promenu stepena prenosa nalaze na upravljaču.
Aston Martin nije saopštio koliko "konja" ovaj motor razvija u konceptu CC100 Speedster. U modelu V12 Vantage Roadster iz 2012. isti agregat prpoizvodio je 517 ks i 570 Nm.

U Aston Martinu kažu da V12 isporučuje dovoljno snage da automobil ubrza od 0 do 100 km/h za nešto više od 4 s, dok je maksimalna brzina ograničena na 290 km/h.
Aston Martin DBR1 iz 1959.
Premijera Aston Martina CC100 Speedster održana je u nedelju 19. maja u okviru trke 24 sata Nirburgringa. Vozilom je upravljao lično šef Aston Martina, Ulrich Bez, dok je klasični DBR1 vozio legendarni Stirling Moss.

Pogledajte galeriju kompjuterskih rendera koncepta CC100 Speedster.

Pročitajte o programu obeležavanja 100 godina od osnivanja Aston Martina.

Pročitajte o modelu Aston Martin V12 Vantage Roadster.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: