LaFerrari je naslednik modela Enzo

Dugoočekivani Ferrarijev top model koji je osmišljen da nastavi započeti niz F40, F50, Enzo, predstavljen je na Sajmu automobila u Ženevi. Umesto ranije najavljene oznake F70 i internog naziva F150, novi superautomobil zove se LaFerrari.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 05.03.2013.

13:45

Default images

Ferrari je najzad skinu veo tajne sa svog najnovijeg modela. Kao što se i očekivalo na osnovu dosadašnjih spekulativnih rendera, na prednjem delu automobila dominira ogromni usmerivač vazduha koji praktično zauzima čitav prednji branik.

Uz to, profilisani oblik haube i uski izduženi farovi koji su pomereni na same krajeve prednjih krila odaju utisak snage i agresivnosti koja se krije u pogonskom sistemu.
Vizuelni utisak o ovom automobilu uportpunjuje njegov originalno dizajniran zadnji deo. Okrugla stop svetla povezuje zadnji spojler u obliku slova "T". Na donjem delu branika nalaze se dva para okruglih izduvnih cevi, a između njuh smeštena su dva difuzora.

Vrata, koja sa spoljnim retorvizorima čine pravo umetničko vajarsko delo, otvaraju se vertikalno, omogućavajući pristup kabini u kojoj dominira crvena koža.

Trokraki upravljač zasečen je na donjoj i gornjoj strani, a ispred vozača nalazi se veliki displej, sa analognim obrtomerom.
LaFerrari je dugačak 4.702 mm, širok 1.992 mm, a visok svega 1.116 mm, dok je njegovo međuosovinsko rastojanje 2.665 mm.

Zahvaljujući upotrebi lakih materijala u njegovoj konstrukciji, masa automobila iznosi samo 1.255 kg, i raspoređena je 41 odsto na prednjoj i 59 procenata na zadnjoj osovini.

Napred je ugrađeno oslanjanje sa dvostrukom viljuškom, a pozadi multi-link konfiguracija.
Kontakt sa podlogom ostvaruje se preko 19 inčnih točkova sa gumama dimenzija 265/30 na prednjoj, odnosno 20 inčnih felni sa pneumaticima veličine 345/30 na zadnjoj osovini. Za bezbedno zaustavljenje staraju se Brembo kočnice sa keramičkim diskovima.

Ono što je možda najinteresantnije na ovom modelu, s obzirom da je u pitanju jedan Ferrari, jeste jegov hibridni pogonski sistem. Ferrari se odlučio za kombinaciju V12 jedinice, radne zapremine 6.262 ccm, i elektromotora.
Dvanaestocilindrični agregat u stanju je da razvije 800 ks, pri 9.000 o/min, i maksimalni obrtni moment od 700 Nm, koji je vozaču na raspolaganju već od 6.750 o/min.

Električni motor obezbeđuje još 163 "konja" i 270 Nm. Dodatna težina električnog HY-KERS sistema iznosi 140 kg, od čega na bateriju otpada 62 kg.

Kao rezultat ove simbioze, LaFerrari proizvodi ukupno 963 ks. Sva ta snaga prenosi se na točkove uz pomoć sedmobrzinskog DCT automatskog menjača.
Kada su u pitanju performanse ovog vozila, u italijanskom proizvođaču kažu da je LaFerrari u stanju da do stotke stigne za manje od tri, a do 200 km/h za ispod sedam sekundi.

Da bi postigao brzinu od 300 km/h, ovom automobilu potrebno je 15 sekundi, a LaFerrari može da razvije maksimalnih 350 km/h.

Ferrari je potvrdio da planira da proizvede svega 499 primeraka novog modela, a većina automobila unapred je prodata. Za neki od još uvek dostupnih primeraka potrebno je izdvojiti sumu od 1,3 miliona evra.

Više fotografija modela LaFerrari mođete pogledati u našoj Galeriji.

Pratite naš specijal o Sajmu automobila u Ženevi 2013.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

55 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: