Tesla S: 681 km bez dopune baterija

David Metcalf iz Floride postavio je novi rekord u dužini vožnje modela Tesla S sa jednim punjenjem baterija. On je ovim elektromobilom prešao 681 km pre nego što je ostao bez električne energije.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 14.12.2012.

09:21

Default images

Model kojim je rekord postignut bio je opremljen fabričkom baterijom najvećeg kapaciteta, od 85 kWh, i nije dodatno modifikovan.

Verovatno se pitate kako je Metcalfu ovo pošlo za rukom, s obzirom da proizvođač, Tesla Motors, tvrdi da je autonomija kretanja njihovog automobila oko 480 km.

Odgovor leži u činjenici da je elektromobil vožen u posebnim uslovima, kako bi se potrošnja električne energije po pređenom kilometru svela na minimum. Tako je Metcalf sa svojim sinom kao suvozačem na put krenuo oko ponoći, kako bi izbegli saobraćajnu gužvu.

Takođe, isključili su klima uređaj, a prozori na vozilu bili su otvoreni tek nekoliko cenitmetara, dok je pritisak u gumama bio viši od standardnog, kako bi se smanjio otpor kotrljanja.

Ipak, na postizanje ovog rezultata najviše je uticala prosečna brzina kojom se vozilo kretalo, a ona je iznosila presporih 40 km/h, pa je vožnja potrajala dobrih 17 sati.

Pročitajte kakav rezultat je Tesla S postigao na testiranju u realnim uslovima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: