Automobili

Sreda, 05.12.2012.

15:31

U pripremi naslednik Porschea 928

Tokom razgovora o Porscheovim planovima za razvoj novih modela, šef te kompanije najavio je između ostalog i novi automobil koji će predstavljati duhovnog naslednika modela 928.

Izvor: B92

Default images

Proizvođači automobila u vreme današnje ekonomske krize prinuđeni su da često menjaju svoje razvojne i proizvodne planove, u skladu sa trenutnim kretanjima na tržištu. Najave automobilskih kompanija koje se odnose na buduće modele zbog toga treba uzeti sa određenom dozom rezerve.

Ipak, u razgovoru za Autonews Europe, šef Porschea, Matijas Miler (Matthias Muller), izneo je neke interesantne detalje. Prema njegovim rečima, u okviru nove generacije Porschea Panamera, koji se očekuje 2013. godinu, pored standardne verzije sa četvora vrata, u planu je i kupe verzija sa četiri sedišta.

Ovaj automobil bio bi na neki način duhovni naslednik modela 928, poslednjeg Porscheovog GT automobila, koji je prestao da se proizvodi 1995. i koji je takođe imao četiri sedišta i motor smešten napred.
Porsche Panamera Sport Turismo Concept iz 2012.
Miler je potvrdio da će porodica modela Panamera biti proširena novim verzijama, ali je dodao da Sport Turismo Concept, koji je prikazan na auto-salonu u Parizu 2012, još uvek nije dobio zeleno svetlo za serijsku proizvodnju.

Šef Porschea još jednom je ponovio da je prethodno planiran jeftini sportski model, koji je trebalo da bude pozicioniran ispod Boxstera, "odložen na neodređeno vreme".

Za razliku od njega, i dalje su u igri manja i jeftinija verzija Panamere, pod radnim nazivom Pajun (PAnamera JUNior), koja bi trebalo na tržištu da konkuriše BMW-u Serije 5, i novi sportski automobila koji bi u gami Porschea zauzeo mesto između modela 911 i 918 Spyder.

Ako se ostvari ideja o ovom sportskom modelu, on će biti baziran na novoj platformi VW grupe, čiji razvoj će biti poveren Porscheu. Reč je o arhitekturi za automobile koji će imati zadnji pogon i centralno postavljen motor. Ovu platformu deliće mnogi sportski modeli iz VW grupe, uključujući i budući Lamborghini Gallardo i Audi R8.

Pored spomenutih planova, za sada je izvesno da će Porsche 2013. lansirati dva nova modela, SUV Macan i hibridni 918 Spyder.

Pročitajte o novom Porscheu Cayman.

Pročitajte o Porscheu Cayenne Plug-in Hybrid.

Pročitajte o Porscheu 918 Spyder.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

1 d

Podeli: