Netačni podaci o potrošnji goriva

Hyundai i KIA naneli su veliku štetu svom ugledu kada su u SAD zvanično deklarisali manje prosečne potrošnje goriva od stvarnih za neke od svojih modela.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 06.11.2012.

10:03

Default images

Kada kažemo da su narušili svoj ugled, zapravo želimo da kažemo da su cene njihovih deonica u Aziji izgubile deo svoje vrednosti zbog informacija koje su početkom novembra našle svoj put do javnosti.

Naime, u protekle dve godine, dve kompanije prijavile su niže prosečne potrošnje nadležnim institucijama za skoro trećinu svojih modela, otkrila je SAD Agencija za zaštitu životne sredine (EPA). Te vrednosti su oglašavane u reklamama kako bi privukle kupce.

Hyundai i KIA će na tržištu SAD pozvati oko 900.000 vozila u svoj servis, kako bi o svom trošku proverili i po potrebi kalibrisali sisteme za merenje potrošnje goriva. Procenjuje se da će ovaj proces koštati dve kompanije oko 363.000.000 dolara.

Međutim, šteta za kompaniju mogla bi da bude znatno veća od ovog milionskog iznosa, kažu iz kompanije Interbrand Corp, koja se bavi istraživanjem tržišta.

Prema njihovim rečima, ova situacija naneće štetu brendovima, ali još uvek je rano dati procenu novčanog iznosa jer se vrednost brenda ne zasniva samo na finansijskim analizama i prognozama. Važni faktori su i imidž i javno mnjenje.

Na Interberndovoj globalnoj top listi 100 najvećih kompanija, Hyundai se nalazi na 53. mestu sa procenjenom vrednošću od 7.5 milijardi dolara. KIA sa vrednošću od 4.1 milijardom dolara zauzima 87. mesto. Po pojavljivanju informacija o netačnim prosečnim potrošnjama, deonice Hyundaija pale su na korejskoj berzi za 7,2% dok je KIA pretpela pad od 6,9%.

Hyundai modeli koji za koje su u SAD prijavljene netačne prosečne potrošnje goriva su Elantra, Genesis, Azera, Accent i Veloster. Kod KIA, to su modeli Sportage, Optima HEV, Rio i Sorento.

Sve ovo dešava se zbog toga što su kompanije prijavile u proseku 3% manju potrošnju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

53 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: