Radovi na obilaznici na proleće

Za izgradnju dela obilaznice oko Beograda, od Orlovače do Avalskog puta, Evropska investiciona banka odobrila je kredit vredan 40 miliona evra a radovi na ovoj deonici počeće na proleće. Ugovor su u Vladi Srbije potpisali direktor EIB Felipe Mejstad i Zoran Drobnjak, direktor JP „Putevi Srbije“.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 28.09.2010.

08:00

Default images

Sredstva će biti uložena u izgradnju Sektora 5 obilaznice koji je dugačak 5,4 kilometra. Prema rečima Zorana Drobnjaka, radovi na ovoj deonici mogu da počnu već u martu ili aprilu 2011. godine. Prema planu trebalo bi da traju najviše 18 meseci.

Na toj deonici biće izgrađena tri mosta i tunel „Straževica“, koji finansira država. - Eksproprijacija zemljišta oko Sektora 5 je završena. Ugovor koji je potpisan treba da prođe Vladu i da ide na usvajanje u Skupštini Srbije, a nakon toga znaće se i kada će sredstva biti povučena. U toj situaciji možemo da raspišemo tender, a očekujem da radovi počnu na proleće i budu završeni do kraja 2012. godine - kaže Drobnjak.

Međutim, i dalje je problem takozvani „Sektor 0“, deonica od Dobanovaca do Batajnice. Prema Drobnjakovim rečima, za ovu deonicu „trenutno se rade neke izmene projekata“ ali je ekproprijacija zemljišta završena i koštala je od 1.500 do 2.500 dinara po kvadratnom metru.

Inače, na obilaznici oko Beograda već dve godine nema ozbiljnijih radova. Od novembra 2008. godine, kada je otvoren deo od Ostružnice do Orlovače, zamenjen je samo asfalt između Orlovače i Bubanj potoka (Kružni put), i u rad pušten rekonstruisani tunel „Stara Straževica“. Predviđeno je da obilaznica oko Beograda bude duga 47,4 kilometra, a do danas urađeno je nešto više od polovine. Međutim, čak i pojedine deonice koje su završene, opet nisu pun profil autoputa (po dve, fizički odvojene trake u oba smera) kao što treba da budu.

Za izgradnju kompletne obilaznice biće izdvojeno 360 miliona evra, od čega je EIB obezbedila kredite od 180 miliona. Ugovor koji je potpisan 27. septembra u Vladi Srbije predstavlja drugu tranšu kredita EIB-a koji je odobren još 2007. godine.

- Kredit je dobijen po izuzetno povoljnim uslovima sa rokom otplate od 25 godina, uz sedam godina mirovanja i kamatom od 0,7 odsto plus euribor na šestomesečnom nivou. To u trenutnim uslovima iznosi manje od dva odsto - rekla je Diana Dragutinović, ministarka finansija.

Izvor - BlicOnline (G. Svilar)

Beograd: Radovi prave gužve

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: