GM: Spyker kupuje Saab

General Motors i Spyker Cars NV potvrdili su da su postigli obavezujući sporazum o kupovini Saab Automobile AB.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 27.01.2010.

13:59

Default images

Kao deo sporazuma, Spyker namerava da formira novu kompaniju, Saab Spyker Automobiles, koji će nositi marku Saab napred. Prodaja će biti izvršena primenom standarnih uslova poslovanja, uključujući primenu regulatornih, državnih i sudskih odobrenja. Drugi uslovi određeni za prodaju će biti obavljeni u dogledno vreme.

"Ova najava je odlična vest za Saab zaposlene, dilere, dobavljače, odlična vest za milione Saabovih klijenata i obožavatelje širom sveta, a velika novost za GM", rekao je John Smith, GM-Pod-predsednik za korporativno planiranje i saveze.

"General Motors, Spyker Cars, i Švedska Vlada radili su vrlo teško i kreativno za posao koji će osigurati održivu budućnost za ovu jedinstvenu marku ikonu, a mi smo svi sretni zbog pozitivnog ishoda", izjavio je Smith.

Švedska vlada pregledava transakcije u vezi zahteva za garancije, za kredit za Saab Automobile koji je zatražen od Evropske investicione banke. Pretpostavljajući brzo reagovanje, ukupna transakcija očekuje se sredinom februara, a prethodni proces zatvaranja (wind-down) Saaba će odmah biti obustavljen, u toku završetka transakcije.

"U pregovorima, GM je oduvek imao nadu da će pronaći rešenje za Saab, kako bi izbegli zatvaranje marke", dodao je Nick Reilly, predsednik GM Europe. "Mi smo radili sa mnogim strankama u proteklih godinu dana, uključujući vlade i investitora, a ja sam vrlo zadovoljan da smo mogli doći do takvog dobrog sporazuma, koji čuva radna mesta u Švedskoj i drugde. GM će nastaviti podržavati Saab i Spyker na putu prema napred".

Nakon objave o preuzimanju deonice kompanije Spyker Cars zabeležile su porast od 74 odsto.

Saab je u 2009. godini prodao 39.903 vozila sa prihodom od 1 milijarde evra, što predstavlja pad prodaje u odnosu na 2008. godinu kada je kompanija prodala ukupno 94.751 auto. Servisnu mrežu Saaba u Srbiji trenutno čine: MVM Motors - Novi Sad i Autopromet - Beograd , gde vlasnici novijih i starijih modela Saaba mogu servisirati vozila u garantnom i van garantnog roka uz svu stručnu pomoć naših kadrova koji su školovani u inostranstvu, tačnije u centrali Saaba za ovaj deo Evrope (Polar Mobil - Budapest).

Sporazum između Spykera i Saaba sadrži zadržavanje celokupnog proizvodnog programa što uključuje sadašnje modele te modele u dolasku: novi 9-5, novi SUV 9-4x , kao i mnoge druge modele koji su pred finalnom realizacijom.

Brend menadžer Saaba u Srbiji Milosav Milosav napominje, da iako su zadnja 2 meseca bila teška vremena za Saab, ona su i pokazala da Saab ima najodaniju klijentelu.

“Nakon što je situacija izgledala bezizlazno, Saabovi kupci su širom sveta organizovali preko 80 (Save Saab) konvoja , gde je učestvovalo nekoliko desetina hiljada ljudi, što je nezapamtivi presedan u istoriji autoindustrije i baza za budući uspeh Saaba”, istakako je Milosav.

Kada je u pitanju Saab 9-5, njegovo pojavljivanje na našim prostorima očekujemo krajem aprila ove godine. Cene još nisu kreirane, ali će javnost biti vrlo brzo informisana i o ovom bitnom detalju, ističe Milosav Milosav.

Pročitajte reportažu sa predstavljanja modela Saab 9-5 u Budimpešti

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: