Predstavljena nova E klasa

Mercedes je konačno skinuo veo sa nove E klase, i to na privatnom događaju u Westin Book Cadillac hotelu u Detroitu, dok će prvi javni nastup novi model imati u Ženevi u martu 2009. godine.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 12.01.2009.

11:00

Default images

Dosta toga je napisano u vezi sa stajlingom nove E klase koji smo mogli da sagledamo kroz ConceptFASCINATION. U zavisnosti od specifikacija, novu E klasu odlikovaće detalji poput dvostrukih svetala za maglu, ugaonih LED svetala, trapezoidnih ili ovalnih završetaka izduvnih cevi i mnoštvo različitih tipova naplataka.

Novi model je u odnosu na prethodnika duži 1,2 cm, širi 3,2 cm, uz 2 cm duže međuosovinsko rastojanje. Nova E klasa je takođe viša 1,2 cm.

Torziona krutost je povećana za 30 procenata, poboljšan je koeficijent otpora vazduha, a u standardnu opremu je uključeno 11 vazdušnih jastuka.
Enterijer je evolucija onog iz C klase, a „ugaona“ estetika iz GLK doprinosi utisku „nepovredivosti“ automobila.

Od nove „elektronike“ treba spomenuti novi standardni sistem pod imenom Attention Assist koji drži pravac vozila i upozorava vozača na umor glasnim alarmom i ikonicom na instrument tabli u vidu šoljice za kafu.

Sistem upozoravanja izlaska iz vozne trake je opcija, kao i adaptivna prednja svetlosna grupa koja prilagođava snop blizini vozila koja se nalaze ispred. Tu je i tempomat baziran na radaru, detektovanje „mrtvog ugla“ i infra crveni snop za noćnu vožnju.
Nova E klasa u prodaju kreće u leto 2009. godine, a kupci će moći, što se motora tiče, između ostalih da biraju između 3,5 litarskog V6 sa direktnim ubrizgavanjem (292 KS) i 5,5 litarskog V8 (388 KS).

Oba motora uparena su sa sedmostepenim automatskim menjačem. 4MATIC modeli biće predstavljeni nešto kasnije, kao i E63 verzija i model pogonjen 3,0 litaskim Bluetech dizelom sa 211 KS.

Piše: Pavle Barta, Vrele Gume

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: