Nova Honda Jazz

Japanski proizvođač automobila Honda objavio je detalje vezane za novu generaciju modela Jazz, čija zvanična premijera u Evropi se očekuje na salonu automobila u Parizu.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 29.07.2008.

12:00

Default images

Sa dužinom od 3900 mm, širinom od 1695 mm i visinom od 1525 mm, novi Jazz zauzima mesto između „superminija” i kompaktnih monovolumena, pružajući istovremeno stilski izgled prvih i praktičnost drugih.

Visina čitavog vozila ostala je ista, ali je dužina novog Jazz povećana za 55 mm i širina za 20 mm. Osovinsko rastojanje povećano je za 50 mm, dok su razmaci između točkova spreda i pozadi povećani za 35 odnosno 30 mm, što omogućava veću stabilnost.

Nešto uvećana karoserija i iskošena hauba pružaju bolju preglednost što rezultira time da je novi Jazz još prostraniji, čime je najviše dobijeno u prostoru za noge na zadnjem sedištu i u prtljažnom prostoru. Novi prtljažni prostor sada je u dva nivoa (Double-Trunk).

Viši nivo bezbednosne opreme uključuje uvođenje strukture karoserije po Hondinom sistemu „Inženjeringa napredne kompatibilnosti” - ACE (Advanced Compatibility Engineering), aktivnih naslona za glavu na prednjim sedištima i VSA sistema (Vehicle stability assistance). V

Veći naplatci, osavremenjeno vešanje kao i veće osovinsko rastojanje i veća širina, doprinose većoj manevarskoj sposobnosti uz povećanu udobnost vožnje.
Potpuno novi i-VTEC motori od 1,2 litra - 90 Ks i 1,4 litra - 100 Ks, pružaju bolje performanse, istovremeno smanjujući potrošnju goriva na niži nivo – 5,1 odnosno 5,3 litra na 100 km u kombinovanom režimu vožnje. Shodno tome, emisija CO2, kako za motor od 1,2 tako i za 1,4 litrara, je takođe značajno smanjena.

Motor zapremine 1,2 litre sada emituje samo 120g/km (u odnosu na prethodnu verziju koja je emitovala 129g/km), dok motor zapremine 1,4 litra emituje 123g/km sa ručnim, odnosno 120g/km sa menjačem sistema i-SHIFT (smanjeno sa 137g/km).

Modeli sa motorima zapremine 1,2 i 1,4 litra opremljeni su petostepenim ručnim menjačima koji su znatno unapređeni u odnosu na prethodne verzije, i kod kojih su sada odnosi prenosnih zupčanika prilagođeni sportskoj vožnji, istovremeno omogućavajući manju potrošnju goriva.

Među ključne inovacije spadaju poboljšani hod pedale kvačila, sinhron karbonskog tipa na trećoj brzini, kako bi se što više umanjilo opreterećenje ručice menjača. Smanjenjem inercije lamele omogućena je lakša promena brzine i povećana njena preciznost.
Pored petostepenog manuelnog menjača, modeli sa motorom zapremine 1,4 litra mogu biti opremljeni najnovijim Hondinim i-SHIFT menjačima. Ovo je prvi put da se šestostepeni sekvencijalni menjač nudi kao opcija na vozilima ove klase. Ovaj menjač omogućava manju potrošnju goriva nego sa automatskim ili CVT menjačem (continuously variable transmission).

Ovaj menjač razvijen je prema sistemu prvobitno primenjenom na Civicu, sa unapređenjima među koje spadaju: smanjeno vreme promene brzine, promena brzine bez trzaja kao i inteligentniji automatski režim promene brzine.

Novi SIL (Shift Indicator Light – Svetlosni indikator stepena prenosa) kojim su opremljeni modeli sa ručnim menjačem, sličan onome koji se može naći na novom Accordu, daje vizuelno obaveštenje o najpodesnijem stepenu prenosa tokom vožnje, sa ciljem povećanja njene maksimalne ekonomičnosti.

Svi modeli standardno su opremljeni dvostrukim prednjim i bočnim vazdušnim jastucima, vazdušnim zavesama čitavom dužinom bočnih strana vozila, kao i pojasevima u tri tačke oslonca na svim sedištima, dok su na prednjim sedištima pojasevi opremljeni još i dvostepenim predzatezačima. Vazdušni jastuk na mestu suvozača se može isključiti, čime se omogućava montaža dečjeg sedišta, koje je okrenuto unazad, na prednje sedište, a po prvi put Jazz je opremljen i indikatorom – podsetnikom vezivanja pojaseva kako za prednja, tako i za zadnja sedišta. Prednja sedišta su opremljena i aktivnim naslonima za glavu, kako bi se mogućnost povreda kičme usled trzaja svela na minimum.

Prethodna generacija ovog modela nagrađena je sa više od pedeset priznanja i prodata u preko dva miliona primeraka širom sveta, od svog debija 2001. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: