Automobili

Četvrtak, 28.06.2018.

15:03

Žele da prestignu Norvešku: Milion EV do 2022.

Italija ne spada u evropske lidere kada je reč o električnim automobilima na putevima, ali namerava da takvo stanje promeni u narednih nekoliko godina.

Izvor: B92

Žele da prestignu Norvešku: Milion EV do 2022.

Kako je najavio Luiđi di Majo iz vladajućeg Pokreta pet zvezdica, cilj je da se na Apeninskom poluostrvu do 2022. u saobraćaju nađe milion putničkih vozila na električni pogon. Ako bi se ove najave ostvarile, Italija bi postala evropski lider po broju automobila na struju na putevima.

Ambiciozni cilj je proklamovan još u vreme kampanje za poslednje parlamentarne izbore, ali Blumberg navodi da mnogi analitičari koji prate auto-industriju smatraju da je on nerealan.

Takođe, navodi se da Di Majo nije precizirao da li u električne automobile ubraja i vozila na hibridni pogon, što stvara dodatnu zabunu. Italijani su u 2017. kupili svega 2.600 čisto električnih putničkih vozila, a procenjuje se da se putevima te zemlje trenutno kreće oko 5.000 automobila na struju.

Analitičari navode da bi bilo potrebno da italijanske vlasti ponude kupcima subvencije “bez presedana”, koji bi čak nadmašile one u Norveškoj, kako bi ostvarile cilj od milion električnih vozila do 2022.

Procenjuje se da bi subvencije trebalo da iznose blizu 10.000 dolara po automobilu, što znači da bi za ovaj projekat trebalo izdvojiti čak 10 milijardi dolara, a čak i tada rok od pet godina čini se suviše kratkim.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: