Vozila im nisu štetna po okolinu, ali fabrika zagađuje

Američki proizvođač električnih automobila Tesla kažnjen je sa 140 hijada dolara zato što je njegova fabrika u Frimontu premašila dozvoljen nivo zagađenja vazduha.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 05.03.2018.

10:16

Vozila im nisu štetna po okolinu, ali fabrika zagađuje

Kompanija je saopštila da je uzrok zagađenja neispravnost na pojedinim delovima opreme u fabrici i da je zbog toga u periodu od 2013. do 2016. zabeležen povišen nivo azotnog oksida.

Kako prenosi San Francisco Chronicle, problem sa neispravnom opremom već je rešen i nivo štetnih emisija Teslinog pogona u Kaliforniji sada je u dozvoljenim okvirima.

Postrojenje u Frimontu zapošljava preko 10.000 radnika i do sada je uglavnom dobijalo pozitivne ocene od lokalnih službi koje prate nivo zagađenja vazduha. Portparol fabrike tvrdi da je ovaj pogon prethodno samo jednom kažnjen zbog kršenja ekoloških propisa, i to 2013. godine kaznom od 1.000 dolara.

Međutim, kompanija Tesla je 2010. platila kaznu od 275.000 dolara zato što njen prvi model – Tesla Roadster, nije dobio sertifikat o usaglašenosti sa normama američkog Zakona o čistom vazduhu.

Kada je reč o najnovijoj kazni, kompanija je nije žalila i pristala je da plati navedeni iznos od 139.500 dolara, a kao deo nagodbe sa lokalnim vlastima, dogovoreno je da Tesla postavi solarne panele na krov zgrade jedne neprofitne organizacije za obrazovanje mladih u San Hozeu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: