Kako izgleda vozilo kojim će NASA osvajati Mars

NASA je predstavilia novo konceptno vozilo namenjeno kretanju po površini Crvene planete.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 07.06.2017.

09:44

Kako izgleda vozilo kojim će NASA osvajati Mars
Screenshot YouTube

Promocija novog marsovskog rovera održana je u Svemirskom centru Kenedi na Floridi, u okviru festivala "Summer of Mars", a vozilo je produkt saradnje NASA inženjera i kompanije Parker Brothers Concepts: Rover, koji dizajnom podesća na mešavinu Betmobila i vojnog transportera, visok je 3,3 m, ima masu od 2.721 kg, a može da preveze do 4 putnika.

Vozilo je projektovano tako da može da se izbori sa ekstremnim marsovskim terenima. Opremljeno je velikim, 50 inčnim točkovima loptastog oblika, specijalno dizajniranim za površinu Marsa koja je prekrivena slojem finog peska.

Koncept ima ugrađene solarne panele za napajanje, a NASA objašnjava da rover ima dvostruku namenu – može da služi za izviđanje okoline, ali i kao pokretna istraživačka laboratorija.

Za skladištenje energije koriste se baterije, a vozilo je projektovano za brzine do 112 km/h, mada će se u realnim uslovima po površini Marsa uglavnom kretati brzinama 16-24 km/h.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: