Da li je ovaj klasični Ferrari novi rekorder aukcija?

Trkački Ferrari 335 S Spider Scaglietti iz 1957. mogao bi da postane najskuplji automobil ikada koji je prodat na nekom aukcijskom nadmetanju.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 19.01.2016.

08:45

Da li je ovaj klasični Ferrari novi rekorder aukcija?

Da bi se to i dogodilo, potrebno je da na aukciji koja će se održati početkom februara nadmaši aktuelnog rekordera, Ferrari 250 GTO, koji je novog vlasnika koštao čak 38 miliona dolara.

Trenutne procene su da će Ferrari 335 S Spider Scaglietti dostići cenu 30-34 miliona dolara. Ipak, teško je predvideti do koje sume su spremni da licitiraju bogati kolekcionari kako bi ovaj automobil videli u svojoj garaži, pa bi moglo da se dogodi da cena dostigne i rekordnih 38 miliona dolara.
Primerak koji će se naći na aukciji konstruisan je da dominira trkačkim stazama.

Automobil je započeo svoj život kao Ferrari 315 S, sa 3.8 litarskim V12 motorom, da bi u njega kasnije bio ugrađen jači, 4.1 litarski V12 sa 400 "konjskih snaga", koji ga je pogonio na čuvenoj trci 24 sata Le Mana.
Iako su ga problemi sa motorom osujetili u nameri da završi ovu trku izdržljivosti, Ferrari 335 S je postavio rekord staze kao prvi automobil koji je obišao krug prosečnom brzinom preko 200 km/h.

Najpoznatiji vozač koji se takmičio u ovom Ferrariju bio je čuveni Stirling Moss.

Iako nikada nije pobedio sedeći za njegovim upravljačem, podatak da ga je legendarni trkač vozio svakako podiže vrednost automobila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: