Koja su kola to bolja od Moskviča?

Čuvena rečenica koju je Bata Stojković izgovorio u filmu "Balkanski špijun" i koju vi veoma volite da citirate u komentarima na našem sajtu, najzad je dobila povod da se pojavi i u naslovu jedne vesti!

Automobili

Izvor: B92

Subota, 29.11.2014.

12:52

Default images

Osim čuvene replike druga Čvorovića, automobili iz Sovjetskog saveza, koji su svojevremeno su bili veoma cenjeni, ostali su upamćeni i po svom pravilnom geometrijskom obliku ali i po tome da su bili jedni od pionira na domaćim drumovima koji su koristili gas umesto benzina.

Osim uštede novca u svakodnevnoj eksploataciji, jedna od karatkeristika tog sistema bio je i miris gasa koji je okruživao svakog Moskviča. Intenzitet i konstanto prisustvo tog mirisa izazivali su osećaj neizvesnosti stizanja do odredišta i mučnine kod prosečnih putnika.
Ipak, jedan Moskvič, kojem će se diviti ljubitelji ruskih automobila, našao je svoj put iz Mađarske preko Atlantskog okeana sve do sunčane Floride gde će moći da uživa u zasluženoj penziji.

Ovaj primerak je proizveden 1968. godine i bio je u vlasništvu jednog gospodina iz Mađarske. Ispod haube oker boje nalazi se benzinac koji razvija 50ks iz 1400 kubika. Prodavac kaže da je posle 22 godine mirovanja Moskvič upalio iz prvog pokušaja i da je pre toga bilo potrebno samo čišćenje karburatora.
Oglas je još uvek aktivan na sajtu eBay a početna cena Moskviča je 3,500 dolara. Više detalja i fotografija možete pogledati ovde.

Za kraj, ova zanimljivost ne bi bila kompletna bez scene iz Balkanskog špijuna u kojoj Ilija Čvorović, usled nemogućnosti da shvati mlađu generaciju i njihov stav prema ruskoj auto industriji, izgovara legendarnu rečenicu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

51 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: