Subota, 29.11.2014.

12:52

Koja su kola to bolja od Moskviča?

Izvor: B92

Koja su kola to bolja od Moskvièa? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

51 Komentari

Sortiraj po:

Kilo Lima

pre 9 godina

@Soko...Ivan Klajn, Recnik jezickih nedoumica, cetvrto izdanje,strana 12., kaze da je auto imenica muskog roda (taj auto), u mnozini sr. roda (ta auta), a najbolje je upotrebiti puni naziv "automobil". Jednom za svagda!

Soko

pre 9 godina

Samo ne znam cemu minusi na ispravku pravopisne greske... Takva nam priroda, kad te neko ispravi, neces da uvazis, nego da ga ubijes, ako je moguce. :)

Soko

pre 9 godina

@Pekar
Nije druze imenica auto muskog roda, vec pravilno, srednjeg, menja se kao imenica "korito", koja je iste deklinacije kao i imenica "auto". To sto je pogresan izgovor rasprostranjen je nesto sasvim drugo. Ne siri neznanje, kad nesto ne znas. :)

Raban

pre 9 godina

Moja bivsa (inace Ruskinja iz Krasnodara koja je imala tu nesrecu da joj je otac '80-ih imao Moskvica) je, kad je videla taj auto ispred VDNH u Moskvi, samo rekla "Vedro srafova koje bi htelo da bude automobil"...

Prosto ko pasulj

pre 9 godina

Ako pitate Kanadjane to je UAZ 452. I to onaj proizveden u bivsem SSRu. Kasnije su poceli da fuserisu. Zasto? Da bi ga upalio dovoljno je samo da ga otkopas iz snega. Tri velicine kljuceva dovoljne su za generalnu. Od elektronike nema ni radio, samo kablovi. Cista meanika ba. Sigurno ces se vratiti kuci ma gde bio.

GMT+385

pre 9 godina

Auto za znalce.Auto za sumrak svetova,kalasnjikov autompbilske industrije.Imali 3 komada u porodici,ja nasledio jednog kada je otac kupio novog.Niti jedan nas nije nikada ostavio na cesti a da nismo mogli apsolutno sve sami odmah da popravimo.Vozim ganc novog japanca,suv, vozio sve i svasta, prosao celi svet od arapskih pustinja i tropa,pa do ruskog Sahalina, mislim da znam sto pricam.

Nacionalna klasa

pre 9 godina

Prvi moskvici koji su prodavani u SFRJ su stizali u drvenim kontejnerima vozom na teretnim vagonima. Jedan takav kontejner, rasklopljen ima moj komsija u svojoj vikendici u Mostanici. Njegov tata ga je kupio 60-neke i bio je glavni baja u Beogradu i sire.
Vozili su ga preko 20 godina i nikad nije stao i nikad se nije pokvario. Osamdesetih godina su ugradili plin u njega koji su rucno pretakali iz plinske boce ispred zgrade na Karaburmi.
Kaze da ga je prodao u Sentu i da su ga vozili jos desetak godina. Nikad nije mogao da se izluftira miris lepka kojim su lepljeni tapacirunzi unutra u kolima. lepak se jace osecao kad je kisno vreme i kad se ukljuci grejanje. Nikad na njemu nisu bili zamenjeni amortizeri a njegov tata je pricao kako je auto najbolje isao kad se dobro natovari i optereti, kao mali tenk.

Marshall BG

pre 9 godina

Heh, brukajte vi "Mocu" koliko hocete. Ja bukvalno odrastao u jednom takvom. Zut kao limun, samo godinu dana mladji od mene, prvi put ga sam vozio kad sam bio u petom osnovne. Svakog leta moju porodicu je bez problema vozio sa jednog na drugi kraj bivse Juge (iz Pirota do Poreca, preko Slovenije) i nazad, i "pod punom ratnom opremom" isao je 140 km/h, doduse nizbrdo :-) Nikad nas nije izdao na putu. Pocetkom devedestih parkirali smo ga ispred zgrade zbog crknutog akumulatora, znate vec, za nas sitnu boraniju koja se nija bavila svercom, zivot se svodio na pet maraka mesecne plate. Ja ga redovno kurblao, (da imao je kurblu!) par puta godisnje, pomerao napred-nazad da ne zapeknu kocnice... Nakon 8 godina stajanja na parkingu, u leto 1999. odmah nakon bombardovanja, dosao covek da ga kupi. Stavio akumulator, sipao malo corbe u karburator, i upalio ga iz prve. Odvezao ga. I danas ga vozi. Eto...

Pekar

pre 9 godina

... kada čitam komentare, na raznim mestima, često srećem pojavu da se automobil oslovljava zamenicom srednjeg roda tj .TO AUTO... ili četvorA vrata... U našem jeziku automobol je TAJ automobil (muškog roda) i ima četvorO vrata... Jeste li i Vi to primetili?

Slobodan

pre 9 godina

Mnogo je tesko da se pravilno orjentisemo u vremenu.Auto sa slike se proizvodio sezdesetih godina i ima smisla uporedjivati ga sa automobilima tog doba.Tristac,NSU sa motorom nazad,Spacek,Reno 4,Buba.U nasoj zemlji tada su se vozile samo fice,tristaci su bili funkcionerski automobili.Ovaj Moscvic je bio u prvom redu namenjen izvozu u zapadne zemlje gde je prodato vise od polovine proizvedenih automobila uglavnom u Skandinavskim zemljama,zemljama Beneluksa,Velikoj Britaniji.Upravo iz tih razloga je to legendaran automobil,jer je imao dobru prodaju na zapadu.I zasto ne reci prodavan je i u SAD-u

zbunjeni

pre 9 godina

(Steva, 29. novembar 2014 17:18)
Zaporozac je bio Ukrajinski. letos sam video na severu Rusije jednog. Nemam pojma ko ga je vozio, ali pored mene u Mitsubisiu je prosao ko lud

Vozač

pre 9 godina

Od ovog na slici, bolji je bio naslednik, Moskvič Aleko.Lepo me služio, prešao pola Evrope od Francuske do juga Grčke, a za vreme sankcija mogao je i na masno ćebe da ide, nikada me ostavio nije.Vartburg je smrdeo samo onima koji su, po principu od viška glava ne boli, uvek sipali previše ulja.

Thulsa

pre 9 godina

Moj prepametni otac je kupio nov poslednji model Wartburga sa dvotaktnim motorom. Relativno prostran auto ali su vibracije u vožnji bile neprijatne, kao da se voziš u kanti lima. Motor je bio đubre, pukla radilica posle par hiljada kilometara, posle toga opet kvar. Najgluplja kupovina ikada što se moje porodice tiče... e sad najluđe je što je prvo bio na ivici da kupi Trabanta, ubedio ga neki drugar da je to super jeftin a dobar auto...

Ring ding ding

pre 9 godina

Varburg je bolji od Moskvića!Varburg je imao svojih mana ali je to bilo dobro, dobro auto! Činjenica je i to da nije bilo puno majstora koji su znali sa njim ali je u mom gradu (predratnom Sarajevu) bila 2-3 majstora "koji su mu znali zicu"...

nema deda mraza

pre 9 godina

kakva neizvesnost?

sa mojim sam svuda stigao.
prava limuzina a ne ova plasticna sranja i cuj, autorizovani servisi...i to jos u srbiji

The Stig

pre 9 godina

1400 kubika! Po nasoj ministarki i on spada u besna kola, a taman sam hteo da ga kupim sinu kao poklon za 18 rodjendan ali je glupo da mu dam poklon koji nece moci da koristi

dajder gajger!

pre 9 godina

Motor napred+zadnja vuča=šou na snegu. A na volanu težak ko Dajc. Udoban kao T-34, potrošnja takođe tu negde. Od dodatne opreme ima sedišta koja se pomeraju napred-nazad, prozore koji idu gore-dole i volan koji se okreće levo-desno. Сделано в СССР!

Kovačević je genije

pre 9 godina

Moj ćale je tih godina prvo vozio fiću a posle mini moris. Nekako su više pristajali normalnim mladim ljudima iz gradske sredine. Ovog moskviča su uglavnom vozili slabije plaćeni udbaši i oni koji su to želeli da postanu.

dalibor

pre 9 godina

Nije ni bio toliko loš.Zapravo većina auta iz tog doba je bila slične kvalitete. A zašto su ga kupovali kod nas, jer su isto bile liste za kupovinu, čak i se i na stojadina do sredine 70-tih čekalo po godinu dve ili se tražila veza. a moskvič je u to vreme bio jeftiniji od fiće a imao je četvoro vrata, radio upaljač. A kad je došao motor 1500 nije ni bio tako loš. A taj 1400 je vukao korane iz onog kadetta iz 2 svetskog rata i moga je ići na rakiju jer je imao kompresiju 1 : 6. Inače moja porodica se prilično navozala bez nekih problema i sagradio dve kuće.

Frodo

pre 9 godina

Varburg. Savremeniji, jednostavniji za održavanje, ekonomičniji, prostraniji, brži, startniji, udobniji. A socijalistički, takođe.
(Nakon šezdesetih, došle su sedamdesete)

Gde, bre, VarTburg (ne VaRburg) "savremeniji"?!

Motor je bio isti onaj 2-taktaš koji su zatekli 1845. godine u zaplenjenoj DKW-ovoj fabrici na teritoriji Istočne Nemačke. Tačno je samo da su kasnije, 70-ih napravili novu karoseriju i čuveni karavan, ali motor je, bar u početku, bio pretpotopski smrdljivi dvotaktaš.

Meni je početkom 90-ih došao u ruke neki stručni časopis iz tadašnje Istočne Nemačke, gde je tema broja bila teorijska razrada dvotaktnog motora i "dokazivanje" njegovih prednosti, na primeru, naravno, Vartburga! Onda kada je zapadna automobilska industrija pre bar 40 godina odustala od dvotaktnog motora za pogon automobila!

Ali jadnici, od 1945 godine nisu mrdnuli dalje od DKW-og dvotaktaša, a tadašnji socijalistički lager nije bio nimalo zaisteresovan za izradu savremenih automobila, pa nisu čak ni pokušavali da kopiraju i/ili kradu zapadnu autotehnologiju, kao što su masovno kopirali/krali zapadnu vojnu tehnologiju.

Zato su istočni automobili do kraja 60-ih bili samo loše kopije zaplenjene nemačke tehnologije iz 40-ih godina ili američke zastarele tehnologije iz 50-ih (naročito Volge i oni veliki ZIL-ovi za visoke državne funkcionere).

Prvi put se nešto promenilo nabolje kad su nazad shvatili da su toliko zaostali da moraju nešto preduzeti, pa kupili licencu za Fiat 124.

Nikola

pre 9 godina

Moskvic su u SSSR vozila ona prostija radnicka klasa..oni sa faksom su vozili vece limuzine slicne americkim u to vreme (kao npr Volga) dok je oni malo visi poput direktora su vozili ZIL limuzine i slicne ..moj otac je bio 1985 nekoliko meseci u SSSRu od zapada do krajnjeg istoka i slikao skoro hiljadu slika.
Poredjenje sa ladom nema veze sa vezom jer dok je moskvic bio u punoj produkciji fabika Lada jos nije ni postojala..fabrika je tek sagradjena 1970te godine

opel

pre 9 godina

Moskvic je zapravo Opel Kadet. Sovjetska armija je citavu fabricku liniju Kadeta 1945 godine, na racun ratne odstete, prebacila zeljeznicom iz Njemacke u SSSR. Tako je nastao Moskvic

alimpije

pre 9 godina

(Nakon šezdesetih, došle su sedamdesete, 29. novembar 2014 13:28)
Slazem se, Vartburg je bio zakon u to vreme, karavani su napravili stotine vikendica,vozili i cement,crep,ciglu, prevezli tone voca i povrca na pijace, Palili bez problema i na -10, imali prednju vucu,zimi bez problema, i naravno, nije bilo elektronike

bitanga

pre 9 godina

Ne znam da li je Varburg bio bolji, ali da je bio đubre od auta, bio je. Znam to jer je bio naš porodični auto. Zvali smo ga prdaljika. Još imam memorisan smrad unutrašnjosti. Nije mi jasno zašto je neko želio da ima i kupi to smeće.

MunzeLjux

pre 9 godina

U SSSR-u se do novog automobila dolazilo tako sto ste se upisivali na listu cekanja, pa kad dodjete na red, vi uplatite vozilo i vozite se. Prednost na listama su imali drzavni rukovodioci i oficiri, heroji rada, zasluzni umetnici i sportisti, a radnici i ostala buranija je cekala i do 10 godina za popularnije modele kao sto je Lada Niva ili Ziguli. Jedino ste Moskvica mogli da dobijete sa par dana cekanja. E sad zamislite o kakvom se autu radi, kad su ljudi bili spremni da cekaju pola zivota raspalu Ladu, samo da ne voze Moskvica iz "Automobilskog Zavoda Lenjingradskog Komsomola" {AZLK}

Polo

pre 9 godina

Ovaj auto nije oker boje vec bež. Legendaran je samo po tome sto je bio predmet sprdnje. Nema tu niceg legendarnog osim sto su mnogi tada bili mladi pa se sa setom secaju svoje mladosti i ovog ruznog auta iz tog doba.

Nakon šezdesetih, došle su sedamdesete

pre 9 godina

Varburg. Savremeniji, jednostavniji za održavanje, ekonomičniji, prostraniji, brži, startniji, udobniji. A socijalistički, takođe.

dajder gajger!

pre 9 godina

Motor napred+zadnja vuča=šou na snegu. A na volanu težak ko Dajc. Udoban kao T-34, potrošnja takođe tu negde. Od dodatne opreme ima sedišta koja se pomeraju napred-nazad, prozore koji idu gore-dole i volan koji se okreće levo-desno. Сделано в СССР!

Nakon šezdesetih, došle su sedamdesete

pre 9 godina

Varburg. Savremeniji, jednostavniji za održavanje, ekonomičniji, prostraniji, brži, startniji, udobniji. A socijalistički, takođe.

The Stig

pre 9 godina

1400 kubika! Po nasoj ministarki i on spada u besna kola, a taman sam hteo da ga kupim sinu kao poklon za 18 rodjendan ali je glupo da mu dam poklon koji nece moci da koristi

opel

pre 9 godina

Moskvic je zapravo Opel Kadet. Sovjetska armija je citavu fabricku liniju Kadeta 1945 godine, na racun ratne odstete, prebacila zeljeznicom iz Njemacke u SSSR. Tako je nastao Moskvic

Polo

pre 9 godina

Ovaj auto nije oker boje vec bež. Legendaran je samo po tome sto je bio predmet sprdnje. Nema tu niceg legendarnog osim sto su mnogi tada bili mladi pa se sa setom secaju svoje mladosti i ovog ruznog auta iz tog doba.

MunzeLjux

pre 9 godina

U SSSR-u se do novog automobila dolazilo tako sto ste se upisivali na listu cekanja, pa kad dodjete na red, vi uplatite vozilo i vozite se. Prednost na listama su imali drzavni rukovodioci i oficiri, heroji rada, zasluzni umetnici i sportisti, a radnici i ostala buranija je cekala i do 10 godina za popularnije modele kao sto je Lada Niva ili Ziguli. Jedino ste Moskvica mogli da dobijete sa par dana cekanja. E sad zamislite o kakvom se autu radi, kad su ljudi bili spremni da cekaju pola zivota raspalu Ladu, samo da ne voze Moskvica iz "Automobilskog Zavoda Lenjingradskog Komsomola" {AZLK}

dalibor

pre 9 godina

Nije ni bio toliko loš.Zapravo većina auta iz tog doba je bila slične kvalitete. A zašto su ga kupovali kod nas, jer su isto bile liste za kupovinu, čak i se i na stojadina do sredine 70-tih čekalo po godinu dve ili se tražila veza. a moskvič je u to vreme bio jeftiniji od fiće a imao je četvoro vrata, radio upaljač. A kad je došao motor 1500 nije ni bio tako loš. A taj 1400 je vukao korane iz onog kadetta iz 2 svetskog rata i moga je ići na rakiju jer je imao kompresiju 1 : 6. Inače moja porodica se prilično navozala bez nekih problema i sagradio dve kuće.

alimpije

pre 9 godina

(Nakon šezdesetih, došle su sedamdesete, 29. novembar 2014 13:28)
Slazem se, Vartburg je bio zakon u to vreme, karavani su napravili stotine vikendica,vozili i cement,crep,ciglu, prevezli tone voca i povrca na pijace, Palili bez problema i na -10, imali prednju vucu,zimi bez problema, i naravno, nije bilo elektronike

bitanga

pre 9 godina

Ne znam da li je Varburg bio bolji, ali da je bio đubre od auta, bio je. Znam to jer je bio naš porodični auto. Zvali smo ga prdaljika. Još imam memorisan smrad unutrašnjosti. Nije mi jasno zašto je neko želio da ima i kupi to smeće.

Frodo

pre 9 godina

Varburg. Savremeniji, jednostavniji za održavanje, ekonomičniji, prostraniji, brži, startniji, udobniji. A socijalistički, takođe.
(Nakon šezdesetih, došle su sedamdesete)

Gde, bre, VarTburg (ne VaRburg) "savremeniji"?!

Motor je bio isti onaj 2-taktaš koji su zatekli 1845. godine u zaplenjenoj DKW-ovoj fabrici na teritoriji Istočne Nemačke. Tačno je samo da su kasnije, 70-ih napravili novu karoseriju i čuveni karavan, ali motor je, bar u početku, bio pretpotopski smrdljivi dvotaktaš.

Meni je početkom 90-ih došao u ruke neki stručni časopis iz tadašnje Istočne Nemačke, gde je tema broja bila teorijska razrada dvotaktnog motora i "dokazivanje" njegovih prednosti, na primeru, naravno, Vartburga! Onda kada je zapadna automobilska industrija pre bar 40 godina odustala od dvotaktnog motora za pogon automobila!

Ali jadnici, od 1945 godine nisu mrdnuli dalje od DKW-og dvotaktaša, a tadašnji socijalistički lager nije bio nimalo zaisteresovan za izradu savremenih automobila, pa nisu čak ni pokušavali da kopiraju i/ili kradu zapadnu autotehnologiju, kao što su masovno kopirali/krali zapadnu vojnu tehnologiju.

Zato su istočni automobili do kraja 60-ih bili samo loše kopije zaplenjene nemačke tehnologije iz 40-ih godina ili američke zastarele tehnologije iz 50-ih (naročito Volge i oni veliki ZIL-ovi za visoke državne funkcionere).

Prvi put se nešto promenilo nabolje kad su nazad shvatili da su toliko zaostali da moraju nešto preduzeti, pa kupili licencu za Fiat 124.

Kovačević je genije

pre 9 godina

Moj ćale je tih godina prvo vozio fiću a posle mini moris. Nekako su više pristajali normalnim mladim ljudima iz gradske sredine. Ovog moskviča su uglavnom vozili slabije plaćeni udbaši i oni koji su to želeli da postanu.

Marshall BG

pre 9 godina

Heh, brukajte vi "Mocu" koliko hocete. Ja bukvalno odrastao u jednom takvom. Zut kao limun, samo godinu dana mladji od mene, prvi put ga sam vozio kad sam bio u petom osnovne. Svakog leta moju porodicu je bez problema vozio sa jednog na drugi kraj bivse Juge (iz Pirota do Poreca, preko Slovenije) i nazad, i "pod punom ratnom opremom" isao je 140 km/h, doduse nizbrdo :-) Nikad nas nije izdao na putu. Pocetkom devedestih parkirali smo ga ispred zgrade zbog crknutog akumulatora, znate vec, za nas sitnu boraniju koja se nija bavila svercom, zivot se svodio na pet maraka mesecne plate. Ja ga redovno kurblao, (da imao je kurblu!) par puta godisnje, pomerao napred-nazad da ne zapeknu kocnice... Nakon 8 godina stajanja na parkingu, u leto 1999. odmah nakon bombardovanja, dosao covek da ga kupi. Stavio akumulator, sipao malo corbe u karburator, i upalio ga iz prve. Odvezao ga. I danas ga vozi. Eto...

Nikola

pre 9 godina

Moskvic su u SSSR vozila ona prostija radnicka klasa..oni sa faksom su vozili vece limuzine slicne americkim u to vreme (kao npr Volga) dok je oni malo visi poput direktora su vozili ZIL limuzine i slicne ..moj otac je bio 1985 nekoliko meseci u SSSRu od zapada do krajnjeg istoka i slikao skoro hiljadu slika.
Poredjenje sa ladom nema veze sa vezom jer dok je moskvic bio u punoj produkciji fabika Lada jos nije ni postojala..fabrika je tek sagradjena 1970te godine

Ring ding ding

pre 9 godina

Varburg je bolji od Moskvića!Varburg je imao svojih mana ali je to bilo dobro, dobro auto! Činjenica je i to da nije bilo puno majstora koji su znali sa njim ali je u mom gradu (predratnom Sarajevu) bila 2-3 majstora "koji su mu znali zicu"...

Nacionalna klasa

pre 9 godina

Prvi moskvici koji su prodavani u SFRJ su stizali u drvenim kontejnerima vozom na teretnim vagonima. Jedan takav kontejner, rasklopljen ima moj komsija u svojoj vikendici u Mostanici. Njegov tata ga je kupio 60-neke i bio je glavni baja u Beogradu i sire.
Vozili su ga preko 20 godina i nikad nije stao i nikad se nije pokvario. Osamdesetih godina su ugradili plin u njega koji su rucno pretakali iz plinske boce ispred zgrade na Karaburmi.
Kaze da ga je prodao u Sentu i da su ga vozili jos desetak godina. Nikad nije mogao da se izluftira miris lepka kojim su lepljeni tapacirunzi unutra u kolima. lepak se jace osecao kad je kisno vreme i kad se ukljuci grejanje. Nikad na njemu nisu bili zamenjeni amortizeri a njegov tata je pricao kako je auto najbolje isao kad se dobro natovari i optereti, kao mali tenk.

Prosto ko pasulj

pre 9 godina

Ako pitate Kanadjane to je UAZ 452. I to onaj proizveden u bivsem SSRu. Kasnije su poceli da fuserisu. Zasto? Da bi ga upalio dovoljno je samo da ga otkopas iz snega. Tri velicine kljuceva dovoljne su za generalnu. Od elektronike nema ni radio, samo kablovi. Cista meanika ba. Sigurno ces se vratiti kuci ma gde bio.

Pekar

pre 9 godina

... kada čitam komentare, na raznim mestima, često srećem pojavu da se automobil oslovljava zamenicom srednjeg roda tj .TO AUTO... ili četvorA vrata... U našem jeziku automobol je TAJ automobil (muškog roda) i ima četvorO vrata... Jeste li i Vi to primetili?

GMT+385

pre 9 godina

Auto za znalce.Auto za sumrak svetova,kalasnjikov autompbilske industrije.Imali 3 komada u porodici,ja nasledio jednog kada je otac kupio novog.Niti jedan nas nije nikada ostavio na cesti a da nismo mogli apsolutno sve sami odmah da popravimo.Vozim ganc novog japanca,suv, vozio sve i svasta, prosao celi svet od arapskih pustinja i tropa,pa do ruskog Sahalina, mislim da znam sto pricam.

Slobodan

pre 9 godina

Mnogo je tesko da se pravilno orjentisemo u vremenu.Auto sa slike se proizvodio sezdesetih godina i ima smisla uporedjivati ga sa automobilima tog doba.Tristac,NSU sa motorom nazad,Spacek,Reno 4,Buba.U nasoj zemlji tada su se vozile samo fice,tristaci su bili funkcionerski automobili.Ovaj Moscvic je bio u prvom redu namenjen izvozu u zapadne zemlje gde je prodato vise od polovine proizvedenih automobila uglavnom u Skandinavskim zemljama,zemljama Beneluksa,Velikoj Britaniji.Upravo iz tih razloga je to legendaran automobil,jer je imao dobru prodaju na zapadu.I zasto ne reci prodavan je i u SAD-u

zbunjeni

pre 9 godina

(Steva, 29. novembar 2014 17:18)
Zaporozac je bio Ukrajinski. letos sam video na severu Rusije jednog. Nemam pojma ko ga je vozio, ali pored mene u Mitsubisiu je prosao ko lud

Vozač

pre 9 godina

Od ovog na slici, bolji je bio naslednik, Moskvič Aleko.Lepo me služio, prešao pola Evrope od Francuske do juga Grčke, a za vreme sankcija mogao je i na masno ćebe da ide, nikada me ostavio nije.Vartburg je smrdeo samo onima koji su, po principu od viška glava ne boli, uvek sipali previše ulja.

nema deda mraza

pre 9 godina

kakva neizvesnost?

sa mojim sam svuda stigao.
prava limuzina a ne ova plasticna sranja i cuj, autorizovani servisi...i to jos u srbiji

Thulsa

pre 9 godina

Moj prepametni otac je kupio nov poslednji model Wartburga sa dvotaktnim motorom. Relativno prostran auto ali su vibracije u vožnji bile neprijatne, kao da se voziš u kanti lima. Motor je bio đubre, pukla radilica posle par hiljada kilometara, posle toga opet kvar. Najgluplja kupovina ikada što se moje porodice tiče... e sad najluđe je što je prvo bio na ivici da kupi Trabanta, ubedio ga neki drugar da je to super jeftin a dobar auto...

Kilo Lima

pre 9 godina

@Soko...Ivan Klajn, Recnik jezickih nedoumica, cetvrto izdanje,strana 12., kaze da je auto imenica muskog roda (taj auto), u mnozini sr. roda (ta auta), a najbolje je upotrebiti puni naziv "automobil". Jednom za svagda!

Raban

pre 9 godina

Moja bivsa (inace Ruskinja iz Krasnodara koja je imala tu nesrecu da joj je otac '80-ih imao Moskvica) je, kad je videla taj auto ispred VDNH u Moskvi, samo rekla "Vedro srafova koje bi htelo da bude automobil"...

Soko

pre 9 godina

Samo ne znam cemu minusi na ispravku pravopisne greske... Takva nam priroda, kad te neko ispravi, neces da uvazis, nego da ga ubijes, ako je moguce. :)

Soko

pre 9 godina

@Pekar
Nije druze imenica auto muskog roda, vec pravilno, srednjeg, menja se kao imenica "korito", koja je iste deklinacije kao i imenica "auto". To sto je pogresan izgovor rasprostranjen je nesto sasvim drugo. Ne siri neznanje, kad nesto ne znas. :)

Kovačević je genije

pre 9 godina

Moj ćale je tih godina prvo vozio fiću a posle mini moris. Nekako su više pristajali normalnim mladim ljudima iz gradske sredine. Ovog moskviča su uglavnom vozili slabije plaćeni udbaši i oni koji su to želeli da postanu.

Polo

pre 9 godina

Ovaj auto nije oker boje vec bež. Legendaran je samo po tome sto je bio predmet sprdnje. Nema tu niceg legendarnog osim sto su mnogi tada bili mladi pa se sa setom secaju svoje mladosti i ovog ruznog auta iz tog doba.

dajder gajger!

pre 9 godina

Motor napred+zadnja vuča=šou na snegu. A na volanu težak ko Dajc. Udoban kao T-34, potrošnja takođe tu negde. Od dodatne opreme ima sedišta koja se pomeraju napred-nazad, prozore koji idu gore-dole i volan koji se okreće levo-desno. Сделано в СССР!

Soko

pre 9 godina

@Pekar
Nije druze imenica auto muskog roda, vec pravilno, srednjeg, menja se kao imenica "korito", koja je iste deklinacije kao i imenica "auto". To sto je pogresan izgovor rasprostranjen je nesto sasvim drugo. Ne siri neznanje, kad nesto ne znas. :)

bitanga

pre 9 godina

Ne znam da li je Varburg bio bolji, ali da je bio đubre od auta, bio je. Znam to jer je bio naš porodični auto. Zvali smo ga prdaljika. Još imam memorisan smrad unutrašnjosti. Nije mi jasno zašto je neko želio da ima i kupi to smeće.

Nakon šezdesetih, došle su sedamdesete

pre 9 godina

Varburg. Savremeniji, jednostavniji za održavanje, ekonomičniji, prostraniji, brži, startniji, udobniji. A socijalistički, takođe.

MunzeLjux

pre 9 godina

U SSSR-u se do novog automobila dolazilo tako sto ste se upisivali na listu cekanja, pa kad dodjete na red, vi uplatite vozilo i vozite se. Prednost na listama su imali drzavni rukovodioci i oficiri, heroji rada, zasluzni umetnici i sportisti, a radnici i ostala buranija je cekala i do 10 godina za popularnije modele kao sto je Lada Niva ili Ziguli. Jedino ste Moskvica mogli da dobijete sa par dana cekanja. E sad zamislite o kakvom se autu radi, kad su ljudi bili spremni da cekaju pola zivota raspalu Ladu, samo da ne voze Moskvica iz "Automobilskog Zavoda Lenjingradskog Komsomola" {AZLK}

Ring ding ding

pre 9 godina

Varburg je bolji od Moskvića!Varburg je imao svojih mana ali je to bilo dobro, dobro auto! Činjenica je i to da nije bilo puno majstora koji su znali sa njim ali je u mom gradu (predratnom Sarajevu) bila 2-3 majstora "koji su mu znali zicu"...

The Stig

pre 9 godina

1400 kubika! Po nasoj ministarki i on spada u besna kola, a taman sam hteo da ga kupim sinu kao poklon za 18 rodjendan ali je glupo da mu dam poklon koji nece moci da koristi

GMT+385

pre 9 godina

Auto za znalce.Auto za sumrak svetova,kalasnjikov autompbilske industrije.Imali 3 komada u porodici,ja nasledio jednog kada je otac kupio novog.Niti jedan nas nije nikada ostavio na cesti a da nismo mogli apsolutno sve sami odmah da popravimo.Vozim ganc novog japanca,suv, vozio sve i svasta, prosao celi svet od arapskih pustinja i tropa,pa do ruskog Sahalina, mislim da znam sto pricam.

Frodo

pre 9 godina

Varburg. Savremeniji, jednostavniji za održavanje, ekonomičniji, prostraniji, brži, startniji, udobniji. A socijalistički, takođe.
(Nakon šezdesetih, došle su sedamdesete)

Gde, bre, VarTburg (ne VaRburg) "savremeniji"?!

Motor je bio isti onaj 2-taktaš koji su zatekli 1845. godine u zaplenjenoj DKW-ovoj fabrici na teritoriji Istočne Nemačke. Tačno je samo da su kasnije, 70-ih napravili novu karoseriju i čuveni karavan, ali motor je, bar u početku, bio pretpotopski smrdljivi dvotaktaš.

Meni je početkom 90-ih došao u ruke neki stručni časopis iz tadašnje Istočne Nemačke, gde je tema broja bila teorijska razrada dvotaktnog motora i "dokazivanje" njegovih prednosti, na primeru, naravno, Vartburga! Onda kada je zapadna automobilska industrija pre bar 40 godina odustala od dvotaktnog motora za pogon automobila!

Ali jadnici, od 1945 godine nisu mrdnuli dalje od DKW-og dvotaktaša, a tadašnji socijalistički lager nije bio nimalo zaisteresovan za izradu savremenih automobila, pa nisu čak ni pokušavali da kopiraju i/ili kradu zapadnu autotehnologiju, kao što su masovno kopirali/krali zapadnu vojnu tehnologiju.

Zato su istočni automobili do kraja 60-ih bili samo loše kopije zaplenjene nemačke tehnologije iz 40-ih godina ili američke zastarele tehnologije iz 50-ih (naročito Volge i oni veliki ZIL-ovi za visoke državne funkcionere).

Prvi put se nešto promenilo nabolje kad su nazad shvatili da su toliko zaostali da moraju nešto preduzeti, pa kupili licencu za Fiat 124.

Pekar

pre 9 godina

... kada čitam komentare, na raznim mestima, često srećem pojavu da se automobil oslovljava zamenicom srednjeg roda tj .TO AUTO... ili četvorA vrata... U našem jeziku automobol je TAJ automobil (muškog roda) i ima četvorO vrata... Jeste li i Vi to primetili?

Raban

pre 9 godina

Moja bivsa (inace Ruskinja iz Krasnodara koja je imala tu nesrecu da joj je otac '80-ih imao Moskvica) je, kad je videla taj auto ispred VDNH u Moskvi, samo rekla "Vedro srafova koje bi htelo da bude automobil"...

Soko

pre 9 godina

Samo ne znam cemu minusi na ispravku pravopisne greske... Takva nam priroda, kad te neko ispravi, neces da uvazis, nego da ga ubijes, ako je moguce. :)

opel

pre 9 godina

Moskvic je zapravo Opel Kadet. Sovjetska armija je citavu fabricku liniju Kadeta 1945 godine, na racun ratne odstete, prebacila zeljeznicom iz Njemacke u SSSR. Tako je nastao Moskvic

alimpije

pre 9 godina

(Nakon šezdesetih, došle su sedamdesete, 29. novembar 2014 13:28)
Slazem se, Vartburg je bio zakon u to vreme, karavani su napravili stotine vikendica,vozili i cement,crep,ciglu, prevezli tone voca i povrca na pijace, Palili bez problema i na -10, imali prednju vucu,zimi bez problema, i naravno, nije bilo elektronike

Nacionalna klasa

pre 9 godina

Prvi moskvici koji su prodavani u SFRJ su stizali u drvenim kontejnerima vozom na teretnim vagonima. Jedan takav kontejner, rasklopljen ima moj komsija u svojoj vikendici u Mostanici. Njegov tata ga je kupio 60-neke i bio je glavni baja u Beogradu i sire.
Vozili su ga preko 20 godina i nikad nije stao i nikad se nije pokvario. Osamdesetih godina su ugradili plin u njega koji su rucno pretakali iz plinske boce ispred zgrade na Karaburmi.
Kaze da ga je prodao u Sentu i da su ga vozili jos desetak godina. Nikad nije mogao da se izluftira miris lepka kojim su lepljeni tapacirunzi unutra u kolima. lepak se jace osecao kad je kisno vreme i kad se ukljuci grejanje. Nikad na njemu nisu bili zamenjeni amortizeri a njegov tata je pricao kako je auto najbolje isao kad se dobro natovari i optereti, kao mali tenk.

Nikola

pre 9 godina

Moskvic su u SSSR vozila ona prostija radnicka klasa..oni sa faksom su vozili vece limuzine slicne americkim u to vreme (kao npr Volga) dok je oni malo visi poput direktora su vozili ZIL limuzine i slicne ..moj otac je bio 1985 nekoliko meseci u SSSRu od zapada do krajnjeg istoka i slikao skoro hiljadu slika.
Poredjenje sa ladom nema veze sa vezom jer dok je moskvic bio u punoj produkciji fabika Lada jos nije ni postojala..fabrika je tek sagradjena 1970te godine

nema deda mraza

pre 9 godina

kakva neizvesnost?

sa mojim sam svuda stigao.
prava limuzina a ne ova plasticna sranja i cuj, autorizovani servisi...i to jos u srbiji

Prosto ko pasulj

pre 9 godina

Ako pitate Kanadjane to je UAZ 452. I to onaj proizveden u bivsem SSRu. Kasnije su poceli da fuserisu. Zasto? Da bi ga upalio dovoljno je samo da ga otkopas iz snega. Tri velicine kljuceva dovoljne su za generalnu. Od elektronike nema ni radio, samo kablovi. Cista meanika ba. Sigurno ces se vratiti kuci ma gde bio.

Thulsa

pre 9 godina

Moj prepametni otac je kupio nov poslednji model Wartburga sa dvotaktnim motorom. Relativno prostran auto ali su vibracije u vožnji bile neprijatne, kao da se voziš u kanti lima. Motor je bio đubre, pukla radilica posle par hiljada kilometara, posle toga opet kvar. Najgluplja kupovina ikada što se moje porodice tiče... e sad najluđe je što je prvo bio na ivici da kupi Trabanta, ubedio ga neki drugar da je to super jeftin a dobar auto...

Slobodan

pre 9 godina

Mnogo je tesko da se pravilno orjentisemo u vremenu.Auto sa slike se proizvodio sezdesetih godina i ima smisla uporedjivati ga sa automobilima tog doba.Tristac,NSU sa motorom nazad,Spacek,Reno 4,Buba.U nasoj zemlji tada su se vozile samo fice,tristaci su bili funkcionerski automobili.Ovaj Moscvic je bio u prvom redu namenjen izvozu u zapadne zemlje gde je prodato vise od polovine proizvedenih automobila uglavnom u Skandinavskim zemljama,zemljama Beneluksa,Velikoj Britaniji.Upravo iz tih razloga je to legendaran automobil,jer je imao dobru prodaju na zapadu.I zasto ne reci prodavan je i u SAD-u

Vozač

pre 9 godina

Od ovog na slici, bolji je bio naslednik, Moskvič Aleko.Lepo me služio, prešao pola Evrope od Francuske do juga Grčke, a za vreme sankcija mogao je i na masno ćebe da ide, nikada me ostavio nije.Vartburg je smrdeo samo onima koji su, po principu od viška glava ne boli, uvek sipali previše ulja.

Marshall BG

pre 9 godina

Heh, brukajte vi "Mocu" koliko hocete. Ja bukvalno odrastao u jednom takvom. Zut kao limun, samo godinu dana mladji od mene, prvi put ga sam vozio kad sam bio u petom osnovne. Svakog leta moju porodicu je bez problema vozio sa jednog na drugi kraj bivse Juge (iz Pirota do Poreca, preko Slovenije) i nazad, i "pod punom ratnom opremom" isao je 140 km/h, doduse nizbrdo :-) Nikad nas nije izdao na putu. Pocetkom devedestih parkirali smo ga ispred zgrade zbog crknutog akumulatora, znate vec, za nas sitnu boraniju koja se nija bavila svercom, zivot se svodio na pet maraka mesecne plate. Ja ga redovno kurblao, (da imao je kurblu!) par puta godisnje, pomerao napred-nazad da ne zapeknu kocnice... Nakon 8 godina stajanja na parkingu, u leto 1999. odmah nakon bombardovanja, dosao covek da ga kupi. Stavio akumulator, sipao malo corbe u karburator, i upalio ga iz prve. Odvezao ga. I danas ga vozi. Eto...

dalibor

pre 9 godina

Nije ni bio toliko loš.Zapravo većina auta iz tog doba je bila slične kvalitete. A zašto su ga kupovali kod nas, jer su isto bile liste za kupovinu, čak i se i na stojadina do sredine 70-tih čekalo po godinu dve ili se tražila veza. a moskvič je u to vreme bio jeftiniji od fiće a imao je četvoro vrata, radio upaljač. A kad je došao motor 1500 nije ni bio tako loš. A taj 1400 je vukao korane iz onog kadetta iz 2 svetskog rata i moga je ići na rakiju jer je imao kompresiju 1 : 6. Inače moja porodica se prilično navozala bez nekih problema i sagradio dve kuće.

Kilo Lima

pre 9 godina

@Soko...Ivan Klajn, Recnik jezickih nedoumica, cetvrto izdanje,strana 12., kaze da je auto imenica muskog roda (taj auto), u mnozini sr. roda (ta auta), a najbolje je upotrebiti puni naziv "automobil". Jednom za svagda!

zbunjeni

pre 9 godina

(Steva, 29. novembar 2014 17:18)
Zaporozac je bio Ukrajinski. letos sam video na severu Rusije jednog. Nemam pojma ko ga je vozio, ali pored mene u Mitsubisiu je prosao ko lud