VB: Zbog čega se masovno kradu sedišta iz Audija?

Britanski Telegraf piše da je samo u Londonu i okolini tokom 2013. godine zabeleženo 30-ak slučajeva obijanja automobila marke Audi iz kojih su ukradena sedišta. Na meti lopova je uglavnom bio Audi RS4 i S-Line verzije modela nemačkog proizvođača.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 02.04.2014.

14:42

Default images

Vlasnik firme za ugradnju alarma iz Bristola, Entoni Noto, objašnjava da se najviše obija Audi RS4, i to verzija B7 koja se proizvodila između 2006. i 2008. godine.

Ovaj model je primarna meta kradljivaca zbog toga što je opremljen specijalnim sportskim sedištima presvučenim kožom, koja su prestala da se proizvodi pre nekoliko godina. Kako je ponuda takvih originalnih sedišta na britanskom tržištu veoma mala, troškovi njihove nabavke i ugradnje iznose neverovatnih 19.000 funti (oko 23.000 evra).

Naime, s obzirom da se originalna sedišta više ne proizvode, ako bi neki vlasnik vozila te marke poželeo da ih ima morao bi da ih naruči u nekoj od specijalizovanih radionica.

Mehaničar Danijel Parsons iz firme Five Oaks Audi kaže da je samo za njihovu izradu potrebno 20 radnih sati, a cena jednog sata iznosi 132 funte. Kada se uzmu u obzir svi troškovi, postaje jasnije zašto su se lopovi okomili baš na ovaj Audijev model i na njiegova prednja sedišta.

Audi je između 2006. i 2008. proizveo oko 2.000 primeraka modela RS4, pa potražnja za njima na crnom tržištu i ne bi trebalo da bude velika. Međutim, mnogi od onih koji ih po svaku cenu žele u svojim automobilima i nisu vlasnici Audija RS4, već poseduju jeftinije i neuglednije automobile, koje bi u skladu sa najnovijim trendovima želeli da "ukrase" skupim i kvalitetnim komadom "nameštaja".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: