Saudijska Arabija: Drift vožnja biće krivično delo

Vlasti u Saudijskoj Arabiji odlučile su da se obračunaju sa vozačima koji "driftuju" po javnim putevima i dovode druge učesnike u saobraćaju u opasnost, izazivajući često nesreće sa najtežim posledicama.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 10.01.2014.

15:05

Default images

Saudijska Arabija osim nafte poznata je i po takozvanim "hagwalah" drifterima, koji upražnjavaju nekontrolisanu i izuzetno opasnu drift vožnju po ulicama gradova i putevima u ovoj zemlji. Njihova okupljanja i vožnje obiluju ozbiljnim incidentima, a neretko i ljudskim žrtvama.

Pogledajte kako izgledaju tipične vratolomije saudijskih driftera:



Kako bi pokušali da spreče ili bar smanje broj ovakvih dešavanja, saudijske vlasti donele su novi zakon kojim je drift vožnja označena kao krivično delo. Zakon predviđa da oni koji prvi put budu uhvaćeni da driftuju moraju da plate kaznu od 2.600 američkih dolara, a vozilo će im biti konfiskovano na mesec dana.

Ako ponove isto delo, ostaće tri meseca bez svog automobila i platiće kaznu od 5.200 dolara. Osim toga, može im se izreći i kazna zatvora u trajanju od 6 do 12 meseci. Ako im se nakon svega dogodi da budu i po treći put uhvaćeni u drift vožnji, ne samo što će na duži period završiti iza rešetaka, već će im automobil biti oduzet u periodu između 1 i 5 godina, a uz sve to moraće i da plate kaznu u visini od 10.600 dolara.

Kako bi obeshrabrili sve one koji se okupljaju na ovakvim dešavanjima, saudijske vlasti smatraće saučesnicima ostale učesnike drift skupova, poput suvozača, pa čak i gledalaca. Za njih su takođe predviđene novčane i/ili kazne oduzimanja vozila tokom određenog vremenskog perioda.

Ostaje da se vidi da li će nove mere uticati na smanjenje broja divljih driftera u Saudijskoj Arabiji i nesreća koje izazivaju svojom vožnjom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: