Najbolje je parkirati se pored Forda

Kada parkirate vaš automobil u garaži ili na nekom drugom javnom parkingu uvek postoji mogućnost da prilikom povratka zateknete oštećenje od udarca vrata susednog vozila. Na tržištu već postoje neka rešenja kako da se ovo spreči, a jedno od najnovijih primenjuje Ford na svojim modelima.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 07.10.2013.

11:31

Default images

Sistem koji je Ford predstavio još 2011. godine, o čemu smo pisali na našem sajtu, počeo je da se ugrađuje u aktuelne automobile ovog proizvođača. Jednostavan i funkcionalan gumeni odbojnik, pod nazivom Door Edge Protector, sakriven je u vratima i aktivira se tek pri njihovom otvaranju.

Ideja je da se istovremeno zaštite i vrata koja se otvaraju kao i bočna strana susednog parkiranog vozila. Pogledajte Fordovu reklamu koja je snimljena na jednom parkingu u Nemačkoj i koja na zabavan način prikazuje kako ovaj sistem funkcioniše:



Iako na tržištu postoje jeftine univerzalne obloge kojima se mogu zaštititi ivice vrata, vlasnici automobila retko se odlučuju da ih postave, pre svega iz estetskih razloga. Fordov pronalazak rešio je i taj problem - odbojnici su vidljivi samo u trnutku otvaranja vrata.

S obzirom na praktičnost patenta, treba očekivati da i drugi proizvođači pribegnu sličnim rešenjima u budućnosti, pa bi jednog dana većina novih automobila mogla da ima ovakvu zaštitu.

Do tada, preostaje nam da budemo oprezni kada otvaramo vrata na uskim parkiralištima i da pokažemo obzir jedni prema drugima, kako bismo međusobno sačuvali automobile od oštećenja. Ili da se parkiramo pored nekog novog Forda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: