Oče, osveštajte mi automobil

Koncentracija i budnost pomoći će vam da uredno prelazite puteve. Neki vozači, međutim, smatraju da je i viša sila "kec u rukavu" za sigurniju vožnju.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.05.2011.

10:45

Default images

Izgleda da molitva za vozače i brojanice na retrovizoru tim istim vozačima nije dovoljna, pa pristupaju osveštavanju automobila. To možemo da vidimo na svežem snimku sa Youtubea.

Kao što mnogi osveštaju dom kada se u njega usele, ili za velike verske praznike, ili kao što se osvešta kolač u crkvi, tako isto može da se osvešta i vozilo.

Zanimalo nas je zašto ljudi osveštavaju automobil, a Marko P. nam je rekao: "Verujem da osveštan auto može da mi pomogne. Neko to razume, neko ne. Činjenica je da onima koji ne razumeju ne možeš dokazati i objasniti, to je stvar osećaja i vere".

"Osvešćenje na automobilu ne vrši se samo pri srpskim crkvama, već pri većini pravoslavnih crkava u svetu. To nije nikakav pomodarski čin. U tom osveštanju postoji molitva Bogu da pošalje anđela čuvara i da zaštiti onoga ko vozi i putnike, da u miru dođu na svoje odredište", kaže Nikola Panić, student Duhovne akademije u Sankt Peterburgu.

Ali da li viša sila može da vam pomogne na putu ukoliko ste popili nekoliko žestokih pića ili ne pridržavate se pravila u saobraćaju? Lepo je verovati, još lepše je verovati i delati po pravilima.

Da li biste vi osveštali svoj automobil?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: