Smanjenje carina

Najavljeno smanjenje carine do potpunog ukidanja deluje kao ispunjenje jedne od najvećih želja vozača u Srbiji. Međutim, ima li razloga za preteranu radost?

Automobili

Izvor: B92

Petak, 10.10.2008.

11:00

Default images

Carine na uvozne automobile su naša iskonska muka, a nebrojeno puta se moglo čuti kako se zbog nje proklinje i Zastava, zbog koje, navodno, carina i postoji. Pustimo sada priču o domaćem proizvođaču, jer će se uskoro utopiti u italijanskog giganta ili nestati.

Trenutno se na cenu vozila iz uvoza plaća carina od 20%, a njihov zbir predstavlja osnovicu za plaćanje PDV-a od 18%. Međutim, matematika u ovom slučaju nije tako jednostavna. Carina se plaća na osnovnu vrednost automobila pre nego što je ušao u zemlju, a zatim se dodaju zarada trgovca i prateći troškovi, kao što su transport, bankarska garancija, nulti servis, troškovi garancije... Tek tada se dobija poreska osnovica na koju se plaća još i PDV od dobro poznatih 18 procenata.
Cena bez carine i PDV-a Carina 20% Carina 17% Carina 14% Carina 10% Carina 0%
6.000 € 8.496€ 8.283 € 8.071 € 7.788 € 7.080 €
10.000 € 14.160€ 13.806 € 13.452 € 12.980 € 11.800 €
15.000 € 21.240€ 20.709 € 20.178 € 19.470 € 17.770 €
20.000€ 28.320€ 27.612 € 26.904 € 25.960 € 23.600 €
30.000 € 42.480€ 41.418 € 40.356 € 38.940 € 35.400 €
40.000 € 56.640€ 55.224 € 53.808 € 51.920 € 47.200 €
Drugim rečima, krajnji kupac neće se usrećiti prepolovljenom carinom onoliko koliko se to očekivalo. Kako bismo stekli okvirnu sliku o uštedi, uzmimo za primer nekoliko automobila sa osnovnim i krajnjim cenama sa carinom od 20%, 17%, 14%, 10% i bez nje. Pritom naglašavamo da ovde u obzir nisu uzeti prateći troškovi, jer oni zavise od slučaja do slučaja - to znači da je ušteda u odnosu na aktuelnu cenu manja nego što se vidi iz tabele.

Naravno, nije mala stvar uštedeti hiljadu evra na automobilu od petnaestak hiljada, ali nije ni presudno prilikom odluke o kupovini. Na primer, sa carinom od 10%, cena će biti 6-7% niža. Ušteda koja bi zaista mogla da promeni situaciju dolazi sa carinom od 0%, tj. bez nje. Međutim, postoji realna bojazan da bi je mogle pojesti nove takse.

Državna kasa

Logično pitanje, koje se odmah nameće, jeste kako će državni budžet podneti ovaj gubitak? U medijima se moglo čuti objašnjenje zvaničnika da će zbog niže cene automobila skočiti prodaja, te će se tako nadoknaditi manjak zbog niže carine. S obzirom da sada znamo kako ušteda neće biti naročito velika, lako je zaključiti da prodaja neće značajno porasti. Automobile će kupovati samo oni koji su to planirali i pod aktuelnim uslovima, pri čemu će im ostati nešto novca za dodatnu opremu.

Prošle godine je prihod od carine na uvoz putničkih i teretnih vozila bio oko 140 miliona evra, ali je teško izračunati koliko bi država manje novca dobila da je carina iznosila 10 procenata - najgrublje rečeno, gubitak bi bio veći od 50 miliona evra.

Ne platiš na mostu...

Zamislimo da se carina smanji na 10% ili da se u potpunosti ukine. Normalno, država je tada u solidnom gubitku, a troškovi su veliki - školstvo, zdravstvo, vojska, policija, penzije, poslanički putni troškovi, plate i dnevnice... Naivno bi bilo pomisliti da će se tek tako odreći ovog prihoda.

Stoga možemo očekivati recept iz Hrvatske ili Slovenije. Ukinute su carine, ali su zato uvedeni novi nameti - u Hrvatskoj se sada plaća trošarina, a u Sloveniji auto-taksa. Bez obzira na naziv, suština je ista. Ko ne plati na mostu, platiće na ćupriji.

Kad i koliko

Potpisivanjem famoznog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, carine bi trebalo da se smanje na 17%, a da od 1. januara sledeće godine padnu na 14%, što će se primenjivati na vozila iz celog sveta. Međutim, postoji predlog da se promeni zakon kako bi se carina na automobile proizvedene u Evropi skinula na 10%.

Potpuno ukidanje carine predviđeno je za 2013, mada ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić optimistično kaže da je moguće već 2010. godine. Zvuči lepo, ali čak i do carine od 10% je dug put. Prvo treba da se završi priča sa SSP (Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju), nakon čega Ministarstvo finansija sprema predlog o izmeni zakona i šalje ga Vladi, koja ga potom šalje u Skupštinu na glasanje.

Nećemo pominjati efikasnost navedenih institucija, već ćemo samo podsetiti na Zakon o bezbednosti u saobraćaju, koji se već godinama vuče po fiokama.

Dileri na mukama

Najave o smanjenju carine snažno su pogodile prodavce automobila. Mnogi se žale da su im saloni opusteli, iako već sada nude popuste koji donose veću uštedu nego prepolovljena carina. Stoga uvoznici traže da se carina spusti odmah, kako bi se zaustavili gubici.

Ipak, ima i slučajeva gde prodavci ne primećuju drastičan pad interesovanja kupaca. Iste probleme imaju i firme koje se bave prodajom polovnjaka.

Polovna vozila

Situacija sa polovnjacima je nešto komplikovanija, jer se njihova cena formira prema stanju vozila, kao i prema ponudi i potražnji. Ukoliko ga sami uvozite, lako možete izračunati kolika je ušteda. Međutim, ako automobil iz inostranstva kupujete ovde, ostaje pitanje koliko će se prodavac (pojedinac ili firma) ”ugraditi”.

Uglavnom, realno je očekivati da će biti jeftiniji, a u skladu s tim bi trebalo da padne cena i postojećim polovnjacima u Srbiji.

Evropski Azijati i Amerikanci

S obzirom da bi carina od 10% trebalo da važi za vozila proizvedena u Evropi, a od 14% za ostala, mnogi proizvođači će u ponudi imati i jedna i druga.

Na primer, Honda Civic hečbek i CRV, Hyundai i30, Kia Cee’d, Nissan Note i Qashqai, Toyota Avensis i Yaris su Evropljani, dok Honda Civic sedan i Jazz, Chevrolet Spark, Toyota Corolla, Hyundai i10 i Opel Antara nisu.

Šta raditi četiri meseca?

Dugoočekivano smanjenje carina na uvoz automobila je na pomolu, ali i sada kada smo izgleda to dočekali, cela priča dobija neki tok koji niti želimo niti očekujemo.

Kako reaguje Udruženje uvoznika vozila na ovu situaciju i perspektivu u vezi sa najavljenim smanjenjem carina sazanajemo u razgovoru sa Milanom Belinom, generalnim direktorom kompanije Renault Nissan Srbija i istovremeno predsednikom Udruženja uvoznika automobila.

Belin: Tačno je da mi decenijama čekamo na smanjenje carina, i tačno je da kupci u našoj državi plaćaju najveće dažbine u regionu, međutim, najaviti smanjenje carine od 1. januara, te ostaviti tržište na neki način u nedoumici 4 meseca nas dovodi u veliki problem. Dakle, šta raditi na tržištu u tom periodu. Dodatno, s jedne strane, jedan deo medija je objavio netačne kalkulacije koliki je stvarni popust ukoliko se umanje carine za 10%. Iz tog razloga Udruženje uvoznika je održalo sednicu na kojoj je izašlo sa zvaničnim saopštenjem, u stvari više objašnjenjem potencijalnim kupcima, koliki je to zaista popust ukoliko se stvarno spuste carine za 10%, i da to nije kako su neki izračunali čak 11%, već je to nekih 6 do 8% i da nema realnog razloga, posebno kod manjih automobila da se čeka nešto što će se možda desiti u januaru. S druge strane, ono što je jako bitno reći je da veliki broj uvoznika i danas daje popuste na vozila koji daleko premašuje iznos koji donosi smanjenje carine od 10%.

Da li očekujete eventualno uvođenje nekih novih nameta u vidu taksi, akciza, trošarina ili sličnog?

Belin:
Nažalost, kod nas je sve moguće. Informacije sa kojima raspolažemo kažu da Vlada ne razmišlja o uvođenju posebnih taksi na uvoz vozila, nego razmišlja upravo o tome da se po SSP-u ukinu, odnosno smanje carine od 10% što je i više nego što bi sporazum trebalo da podrazumeva. Tako da mi danas ne očekujemo neke drastične dodatne namete na kupovinu automobila, već jednostavno pojeftinjenje u smislu smanjenja carine.

Znači, najviše će dobiti kupci?

Belin:
Mi u smanjenju carina nemamo direktan interes osim povećanog interesovanja samih kupaca, jer će automobili biti faktički dostupniji. Ja ne vidim čiji je to interes bio... Realno budžet će biti uskraćen za onoliko kupaca koliko ih bude odustalo od kupovine vozila ove godine. Možda to može da se nadoknaditi povećanom kupovinom sledeće godine, ali, samom najavom četiri meseca unapred, nama je onemogućeno normalno poslovanje. I svi planovi koje smo svi mi pravili u vezi sa prodajom do kraja godine će biti teško ostvarivi!

Proizvođači i vas uvoznike posmatraju u skladu sa ostvarenom prodajom, tako da se u slučaju većeg volumena dobijaju i bolje cene, a samim tim i bolje prilagođavanje tržištu, zar ne?

Belin:
Tačno. To je ekonomski pristup svakom tržištu. I što je veća prodaja, realnije je očekivati i da cene budu niže. To je ekonomija koja je poznata svuda. Naravno, i mi pokušavamo da je kopiramo ovde, i upravo taj broj vozila koji smo mi planirali da prodamo na bazi realnog tržišta zbog ovog slučaja biće teško ostvariv.

I rezime...

Deluje prosto neverovatno da ćemo konačno dočekati smanjenje i ukidanje carina na uvoz automobila. Iskustvo, međutim, ne bi smelo da nam dozvoli radovanje pre nego što sve bude ”crno na belo”.

Tek kada se reše politički problemi sa EU i kada se uverimo da neće biti ”plaćanja na ćupriji” otvorićemo šampanjac. Do tada, neka on ostane na ledu...

Piše: Dragan Romčević, Vrele Gume

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: